Kineski mediji ne stavljaju vlasnika Alibabe na ovu listu

Džek Ma i zvanični Peking više definitivno nisu u ljubavi. Da bi stvar otišla još dalje brojni mediji i čitava svetska javnost brujala je o tome da je Džek Ma nestao još od trenutka kada je u oktobru govorio kritički o kineskim finansijskim regulacijama.

Sada kineski mediji, koji su pod potpunom kontrolom kineske vlade, izostavljaju osnivača Alibabe sa liste preduzetničkih lidera. Šangajske bezbednosne vesti su izostavile najpoznatijeg kineskog biznismena dok su glavni ljudi iz Huawei i Xiaomi kompanije našli mesto na ovoj listi.

Ovaj spisak objavljen je danas, a u isto vreme se očekuje da Alibaba objavi svoje prihode za poslednji kvartal 2020. godine. Kako agencija Rojters javlja, iz Alibabe nisu želeli da komentarišu sve ove navode.

Glavni razlog ovakvog odnosa između zvaničnog Pekinga i osnivača Alibabe je govor od 24. oktobra kada je optuživao kineski regulatorni sistem. Takve kritike su vodile do suspenzije njegove kompanije čija se vrednost procenjuje na 37 milijardi dolara.

Nakon 3 meseca koje je Džek Ma proveo u "ilegali", prethodnog meseca se javio u kratkom video klipu koji je trajao nešto manje od 60 sekundi. Međutim, ostaje još uvek pitanje kako će dalje funkcionisati Alibaba i šta ovakav odnos sa kineskom vladom znači za najpoznatijeg kineskog biznismena.

Autor: redportal.rs

#Džek Ma

#alibaba

#huawei

#kina

#xiaomi