Mask najbogatiji čovek na svetu 🥇

Prošle srede Tesla Motors je objavio pozitivan finansijski bilans za prošlu godinu nakon velikog skoka prodaje automobila uprkos pandemiji.

Maskova kompanija električnih automobila, koja je eksplodirala na Vol stritu prošle godine, ostvarila je veliki benefit od ubrzane proizvodnje svojih fabrika u Kini i Kaliforniji. Planiraju se i 2 nove u Teksasu i Nemačkoj 2021, koje će dodatno povećati proizvodnju.

Prošla godina je po svim stavkama bila transformacija za kompaniju.

Tesla je u izveštaju objavila da je profit ostvaren za fiskalnu 2020. godinu iznosio preko 721 miliona dolara. Ovo je fantastičan uspeh u poređenju sa 2019, u kojoj je ostvaren gubitak od čak 862 miliona dolara!

Prihodi su skočili za 28% na 31,5 milijardi dolara nakon povećanja proizvodnje od 36%. Samo u poslednjoj fiskalnoj četvrtini prošle godine kompanija je ostvarila prihod od 270 miliona dolara, što je skok od 157% u odnosu na isti period prethodne godine.

Sudeći prema izjavama ljudi iz kompanije, očekuje se da vremenom stopa proizvodnje i dostave novih vozila raste 50% svake godine. Prošle godine Tesla je prodao preko 500.000 vozila, a 2022. godine se očekuje da će taj broj dostići milion.

Kompanija Tesla je uvećala svoju vrednost skoro 7 puta od prošle godine, a Ilon Mask je postao i zvanično najbogatiji čovek na svetu.

Autor: techxplore.com / redportal.rs

#Električni automobili

#Elon Mask

#Profit za 220

#Tesla

#berza

#fiskalni izveštaj

#najbogatiji čovek na svetu