Prelepa snežna sova primećena je u sredu 27. januara u Central Parku

Prelepa snežna sova primećena je u sredu 27. januara u Central Parku u državi Njujork, što je prvi put da je vrsta viđena u parku od 1890. godine. Ptica sa belim i smeđim šarenim perjem privukla je prilično dosta publike dok se sprijateljila s američkom vranom.

Poznate po Hedvizi, poverljivoj prijateljici Hari Potera za donošenje pošte, snežne sove nisu česti posetioci ovih delova, jer su poreklom iz najsevernijih regiona sveta. Međutim, tokom različitih sezona izuzetni nomadi i redovno putuju na velike daljine. Mogu se redovno viđati u blizini Kvinsa, kako se kupaju u peščanim dinama plaže Rokvej, ali viđenja na Menhetnu nisu prijavljena više od jednog veka. Sa sjajnim belim perjem koje se savršeno kamuflira u snežnim predelima, sove čine impresivan spektakl za posmatrače.

IZVOR: TW / @ejbarto1

Zanimljivo je da se snežne sove razlikuju od većine ostalih vrsta sova, jer danju love i veći deo godine spavaju preko noći. Hrane se leminzima, voluharicama i drugim malim glodarima, a izuzetno je teško ih je uočiti čak i da ste najzagriženiji posmatrač ptica. Obično se preporučuje da ponesete dvogled da biste ugledali snežnu sovu koja zahteva intenzivno strpljenje. Snežna sova koja je viđena u sred Centralnog parka je, prema tome, pravo iskustvo.

Važno je napomenuti da u slučaju viđenja snežnih sova vodite računa da se držite na sigurnoj udaljenosti - oni su sramežljive ptice i u celoj divljini treba uživati sa pristojne udaljenosti.

Autor: redportal.rs

#Central park

#Nju Jork

#Snežna sova

#sova