Mlad svet danas ne može se zanositi snovima o ličnim slavama i srećama

Originalni audio-zapis iz tonskog arhiva Radio Beograda donosi nam govor Isidore Sekulić iz 1958. godine. Isidora je govorila o naučnom progresu, odnosima među ljudima, moći i nadmoći, te se direktno se obratila mladim generacijama, dajući im poruku. I pouku. A evo kako:

Vidim vojsku današnjih darovitih, radnih i kulture gladnih mladih ljudi. Čeka svet od njih službu, veliku službu, jer, eto, ustala je i luduje naoružana sila kakve još nije bilo. Kao nekada, pred Veliku seobu naroda, stoji i danas veliki nemir, velika preslaganja naroda i menjanja životnih metoda.
Daljine su savladane, sve je sused i dodir, pa je pitanje zajednice užasan problem. Čovek čoveku preti. Moć treba da bude nadmoć, a nadmoć treba da bude nemoć onoga druga, ako ne, smrt onoga drugoga.

Foto: Printscreen YouTube/Radiovizija/Jelena Milunović

Naučni progres na sve strane, a odnosi među ljudima, od same podozrivosti, prezira i zla. Čitaju se danas galaksije na nebu, Zemlja se odlično ispituje, a ne može se više izmišljati svet, nego se mora znati i svet i život.
Međutim, zlo raste, raste. Vertikalne gluposti rastu, bombe su svugde spremne, a idu priče o zonama, o zonama neutralnosti, o zonama neatomskim, čak o zonama popuštanja.

Foto: Printscreen YouTube/Radiovizija/Jelena Milunović

Velika mora biti vaša služba, mlade generacije, velika. Ponesite, iznesite ideju o zoni pameti, inače neće nikada nastati ni mirna koegzistencija, ni mirna koesencija. Mlad svet danas ne može se zanositi snovima o ličnim slavama i srećama. Ne sme upasti u grešku da traži nadmoć nad drugovima svojim. I narodnost, i moral, i profesija danas – to mora biti disciplina, a disciplina: to je odricanje, to je rad, to je služba.

Originalni audio-zapis možete čuti na linku ispod 👇🏻:

IZVOR: YT / Radiovizija

Autor: YT / Radiovizija / redportal.rs

#Isidora Sekulić

#Radiovizija

#audio-snimak

#poruka mladim generacijama