Grupa prijatelja se i ove godine okupila na mestu na kom su provodili dane kao deca šŸ˜Ž

Bez obzira na loŔe vreme, grupa prijatelja, koja je detinjstvo i mladost provela u zrenjaninskom naselju Ruža Šulman, i ove godine se okupila na Železničkom mostu. Tamo je napravila joŔ jednu zajedničku fotografiju za uspomenu.

- Prvi put smo se ovde okupili proÅ”le godine, nekako u ovo vreme. Tada smo čuli da će most, koji je obeležje naÅ”eg detinjstva i naÅ”e mladosti, biti uklonjen. Mislili smo da je to poslednja prilika da se fotografiÅ”emo pored mosta koji je važan deo naÅ”eg života. Ispostavilo se, ipak, da je most joÅ” uvek na svom mestu. Odlučili smo da, dokle god bude tu, i mi budemo ispred njega, ovako zajedno, bar jedanput godiÅ”nje - priča za portal zrenjaninski.com Miroslav Mihajlović, jedan od inicijatora mnogobrojnih događaja u naselju Ruža Å ulman.

Kao deca ovde dolazili svakog dana

Mihajlović dodaje da je ovaj most bio važan za sve one koji su odrastali u Ruži.

- Tu smo kao deca dolazili svakog dana, a da roditelji, naravno, nisu znali. Glavna igra ili, kako bi se sad reklo izazov, bio je da stavimo dinar na Å”ine neposredno pre nego Å”to voz pređe, pa da se on pretvori u pet dinara - kroz osmeh priča Miroslav.

Nažalost, generacija kojoj pripadaju on i prijatelji, a koji su okupljeni u grupama na druÅ”tvenim mrežama, nije mogla da uživa u skakanju sa mosta u Begej. U reci se već tada nije moglo kupati. Ali, Miroslav je zapamtio priče svojih ujaka, RadiÅ”e i Žive Lucića, koji su sa mosta skakali, a u Begeju se kupali.

ā€“ Želimo da, kroz ono Å”to radimo, sačuvamo priču o jednom od najstarijih zrenjaninskih kolektivnih naselja i da naÅ”a deca saznaju viÅ”e o njemu i, na kraju, o svom gradu ā€“ ističe Miroslav Mihajlović i dodaje da je u pripremi joÅ” jedan dokumentarac o naselju Ruža Å ulman.

Na Železničkom mostu izvedena prva oružana akcija

Podsetimo, joÅ” početkom proÅ”le godine je najavljeno da će stari Železnički most u Zrenjaninu biti demontiran i da će se na njegovom mestu naći novi. Ovaj posao, iz javnosti nepoznatih razloga, ni do danas nije obavljen.

Kako je ranije saopÅ”teno, stari Železnički most, koji je izgrađen 1937. godine, kada je uspostavljena železnička pruga Zrenjanin ā€“ VrÅ”ac, trebalo bi da bude zamenjen novim. Posao zamene mosta poveren je beogradskoj firmi Mostogradnja. Projekat je vredan 184.547.316 dinara, bez PDV-a. On podrazumeva izradu tehničke dokumentacije, demontažu postojećeg mosta i montažu čelične konstrukcije novog mosta, raspona 54 metra.

Železnički most je, inače, jedan od simbola borbe protiv faŔizma u gradu na Begeju. Na njemu je 25. juna 1941. godine izvedena prva oružana akcija organizovanih diverzantskih i omladinskih grupa u Zrenjaninu.

Autor: zrenjaninski.com

#Zrenjanin

#grad

#most

#prijatelji

#Železnički most