Čestice minerala koji je čest na Crvenoj planeti sastavni deo leda

Međunarodni tim istraživača je otkrio dokaze minerala jarosita u nalazima dubokog leda izvučenog sa Antarktika. U članku objavljenom u časopisu Nature Communications naučnici su opisali kako su do otkrića došli, kao i različite teorije njegovog dolaska sa Marsa na Zemlju.

Jarosit je ekstremno redak na Zemlji. To je uglavnom otpad od procesa kopanja ruda koji dospeva u atmosferu i u vodu. Potpuno se neočekivano pojavio u dubokom ledu, na mestu gde su se tražile samo atmosferske čestice minerala koje pokazuju promene u ledenim dobima Zemlje. Kada su u čistom ledu našli žuto-braon tragove, naučnici su bili u šoku. Mikroskopske analize su potom definitivno potvrdile da je u pitanju jarosit.

Naučnici su pretpostavili da se mineral našao u džepovima leda zajedno sa malim količinama prašine. Pod ledom čestice su erodirale. Ovaj nalaz je istog trena asocirao naučnike na druge nalaze, hiljadama kilometara daleko od nas, nalaze sa površine Marsa.

Otkrivene su na Crvenoj planeti još 2004. godine i analizama je pokazano da ih ima svuda u velikim količinama. Pronalazak jarosita na Marsu je izazvao veliko uzbuđenje u NASA i širom planete, jer je za formiranje jarosita ključno postojanje vode. Ovo može ukazivati da je Mars nekada bio pokriven debelim slojem leda.

Autor: Bob Yirka / redportal.rs

#Jarosit

#LED

#Nauka

#arktik

#mars

#svemir

#voda