Jedan od najznačajnijih srpskih književnih časopisa

Srpski književni glasnik je jedan od najznačajnijih srpskih književnih časopisa. Osnovan je na današnji dan 1901. godine.

Pripovetka Povareta Sime Matavulja štampana je na 1. mestu u 1. broju novog časopisa.

Foto: digitalna.nb.rs/Digitalna Narodna biblioteka Srbije

Sadržaj 1. broja možete videti u nastavku, dok ceo broj možete čitati na sajtu Digitalne Narodne biblioteke Srbije, tj. OVDE.

Foto: digitalna.nb.rs/Digitalna Narodna biblioteka Srbije

SLIKA: Sadržaj prvog broja Srpskog književnog glasnika

SKG je izlazio u 2 navrata: u Beogradu od februara 1901. do jula 1914. i u novoj seriji od septembra 1920. do aprila 1941. Publikovan je 2 puta mesečno u više knjiga godišnje.

Časopis je pokrenuo Bogdan Popović i uz pomoć odbora uređivao ga je do 1905, kada su uredništvo preuzeli Pavle Popović (1905-1906) i Jovan Skerlić (1905-1914). Novu seriju 1920. pokreću Bogdan Popović i Slobodan Jovanović. Časopis kroz 40 godina svoga izlaženja ostaje jedan od vodećih književnih časopisa u Srbiji.

Negujući književnu formu strogog izbora priloga, Srpski književni glasnik je uspeo da ostvari i bogatstvo sadržaja. U časopisu su objavljivani: prozna dela i poezija domaćih pisaca, izbor stranih dela sa dobrim prevodima, kao i članci iz oblasti društvenih nauka, književnosti i umetnosti.

Foto: digitalna.nbs.rs/Digitalna Narodna biblioteka Srbije

SLIKA: Prvi broj Srpskog književnog glasnika

U časopisu debituju i afirmišu se: Stevan Sremac sa Zonom Zamfirovom, Petar Kočić sa pripovetkom Kroz maglu, Bora Stanković Koštanom, Radoje Domanović Stradijom i Kraljevićem Markom po drugi put među Srbima, Ivo Ćipiko, Simo Matavulj, pesnici Jovan Dučić, Milan Rakić, Tin Ujević, Aleksa Šantić, Sima Pandurović, Milutin Uskoković, Milutin Bojić i drugi, uključujući i pisce iz oblasti nauke i kulture, kao što su Jovan Cvijić, Aleksandar Belić, Jaša Prodanović i drugi.

Za 20 godina izlaženja nove serije Srpski književni glasnik ima među svojim redovnim saradnicima i: Ivu Andrića, Isidoru Sekulić, Momčila Nastasijevića, Milana Bogdanovića, Desanku Maksimović, Gvida Tartalju, Rastka Petrovića, Branka Lazarevića, Bogdana Čiplića, Ristu Ratkovića, Gustava Krkleca, Miloša Crnjanskog, Branimira Ćosića i druge.

U toku 40 godina svoga izlaženja časopis je imao veliki uticaj na razvoj srpske književnosti. Prestao je da izlazi 1941. godine.

Foto: digitalna.nbs.rs/Digitalna Narodna biblioteka Srbije

SLIKA: Prvi broj Srpskog književnog glasnika

Autor: redportal.rs

#SKG

#Srpski književni glasnik

#književni časopis

#časopis