Kosovo je NATO protektorat, smatra profesor Dušan Proroković

BEOGRAD: Srbija može sa punim pravom tvrditi da je tzv. Kosovo srpsko i to je, bez obzira na osporavanja koja će uslediti, pozicija koju je teško potkopati, smatra profesor Fakulteta za diplomatiju i bezbednost Dušan Proroković.

- Istovremeno, neophodno je intenzivnije raditi i sa dostupnim međunarodnim partnerima i sa zainteresovanim Albancima kako bi se rešavali problemi kojih je sve više. De jure i de fakto. Posmatrano iz prvog ugla, politički subjekti pokušavaju da ugovorima regulišu međusobne relacije, pa tako, direktno ili indirektno i međunarodne odnose - rekao je Proroković u intervjuu za Sputnjik.

Posmatrano iz drugog ugla, kako navodi, svetska politika funkcioniše po pravilu "što je dozvoljeno Jupiteru, nije dozvoljeno volu".

- Pomenuti subjekti, a tu se prevashodno radi o državama, razlikuju se po svemu, pa se hijerarhija u svetskom političkom sistemu uspostavlja prema relativnom odnosu vojne, političke i ekonomske moći. Tako se, sa jedne strane, uočava tendencija normativnog regulisanja, a sa druge strane sasvim obrnuti trend kada nekima postojeći formalni okvir postane preuzak ili kada se jednostavno promene okolnosti u njihovu korist - kaže profesor.

Na pitanje Sputnjika, ''čije je Kosovo ako nije srpsko'', Proroković podseća da sa formalne strane, albanski političari jesu jednostrano proglasili "nezavisnost" uz priznanje moćnih zapadnih i pojedinih uticajnih muslimanskih država, ali i da sa druge strane ''ta državolika tvorevina'' nije priznata od ovog drugog, nezapadnog dela sveta, niti je članica u najvažnijim međunarodnim organizacijama.

Korak koji je za Prištinu neophodan jeste, kako navodi Proroković, ulazak u UN, za koje je "kosovska problematika" uređena Rezolucijom 1244, koja, uprkos svim nakaradnim i kreativnim tumačenjima, posmatra ovu teritoriju kao deo Srbije.

- Čak i kada bi se obezbedilo "ćutanje Srbije" na pokušaj "uguravanja" nove članice u sistem UN, Moskva i Peking bi, zbog svojih interesa, mogli vetirati taj predlog. Otuda i neumorno ponavljanje raznih lobista da se "proces mora završiti međusobnim priznavanjem - pojašnjava Proroković.

On dodaje i da je ujedinjenje sa Albanijom, pored ostalog, nemoguće i zbog raznih tačaka ustava tzv. Kosova, koji je, kako navodi, podređen planu Martija Ahtisarija.

- U prevodu, nemoguće je Haradinajevo "ujedinjenje sa Albanijom". Oko ovoga, inače, postoji još jedna prepreka iz člana 1. tačke 3: "Republika Kosovo nema nikakve teritorijalne zahteve prema bilo kojoj državi ili delu države, niti će tražiti ujedinjenje sa bilo kojom državom ili delom države". Ni najžešći albanski lobisti nisu govorili o promeni ovog "Ahtisarijevog instrumenta", njihova namera je da ostave "kosovske institucije" u svojevrsnom "zarobljeništvu", tu bi se samo i isključivo pitao NATO, čak i kada bi sutra postigli prijem u UN - rekao je, pored ostalog, Proroković.

On ističe i da ovakvo Kosovo nije samo "zarobljenik NATO", već i "zatočenik" kriminalnih gangova koji ovlašćenja i "državne institucije" (zlo)upotrebljavaju za širenje svojih nelegalnih biznisa.

- Sa formalne strane, dakle, imamo protektorat NATO koji je jednostrano proglasio nezavisnost na teritoriji Srbije. I tu "nezavisnost" su podržale ključne članice NATO. Sa faktičke strane taj protektorat je institucionalno neizgrađen i sistemski nesređen, samim tim i dugoročno "zaglavljen" sa pregršt problema. I tim problemima Srbija će morati da se bavi u bilo kojoj varijanti, pošto predstavljaju prvorazrednu pretnju nacionalnoj bezbednosti, od organizovanog kriminala, do islamskih fundamentalista i ostalih "povratnika" sa bliskoistočnih ratišta - smatra Proroković.

pročitajte još

EKSPLOZIJA U RAKOVICI

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Kosovo

#Predsednik

#Srbija

#kim

#kostic

#metohija

#sanu

#srpsko

#velika albanija

#vladimir kostic