Želja da se sačuva tradicija ovih prostora od zaborava, te doprinese turističkom razvoju Gradiške bila presudna za osnivanje mini-sirane

Aleksandra Malešević je sa svojom porodicom pokrenula proizvodnju sira, te je postala vlasnica novog gradiškog brenda - Kozara sirevi. Interesantno je što je Aleksandra po struci profesorka srpskog i italijanskog jezika, kao i sudski tumač za italijanski jezik.

Za odluku da pokrenu upravo siranu presudna je bila ljubav prema domaćoj hrani, kulturi upotrebe mlečnih proizvoda u gastronomiji zemalja koje su njena porodica i ona posećivali, ali pre svega želja da sačuvaju tradiciju ovih prostora od zaborava, te doprinesu turističkom razvoju Gradiške.

Foto: mojagradiska.com/Buka/Tatjana Čalić

Priča je počela u novembru 2019. godine, kada je porodica Malešević registrovala delatnost, a za siranu odabrala objekat u Donjim Podgradcima, u zaseoku Šor. Nakon adaptacije prostora, nabavljanja mehanizacije, te brojnih edukacija na koje su išli, sredinom 2020. godine iz porodične sirane izlaze i prvi sirevi, svi rađeni od punomasnog mleka. 

- Imamo zaposlenu jednu radnicu, koja nam je velika pomoć i podrška. Takođe, po potrebi pomognu i članovi moje porodice. Mleko otkupljujemo od malih lokalnih proizvođača, koji na poluintenzivan način uzgajaju goveda. Nekada imamo proizvodnju svaki dan, nekad ne, sve zavisi od vrste sira, količine kupljenog mleka i zahteva tržišta. Ali ako bih govorila o nekoj prosečnoj proizvodnji na dnevnom nivou, to je oko 40 kilograma - priča za Buku Aleksandra.

Recepturi su, dodaje, posvetili najviše vremena. Bilo im je izuzetno važno da, koristeći savremenu tehnologiju, dobiju onaj ukus bakinog sira i skorupa, odnosno kajmaka, koji je sve nas još u detinjstvu mamio za trpezu. I upravo komentari kao što je "e ovako je moja baka pravila" daju im potvrdu da su uspeli u nameri. 😊

Foto: mojagradiska.com/Buka/Tatjana Čalić

Ova porodična sirana proizvodi trajne i polutrajne proizvode, tako da se u prodaji mogu naći kozaračka kriška, krem sir, kozarački skorup, sir u maslinovom ulju sa začinima, te surutka, koja je sve više tražena, budući da se uveliko razvija svest o zdravoj ishrani. A za specijalizovane prodavnice, restorane i hotele takođe rade polutvrde i tvrde sireve.

Na pitanje može li se živeti od domaće sirane, Aleksandra kaže da, iako je u prošloj godini korona napravila ogromne probleme koji su uticali na potrošnju sireva u restoranima, smatra da jedna porodica može solidno od toga da živi:

Mi smo se još u samom početku suočili sa pandemijom koronavirusa i svim poteškoćama koje su zbog toga nastale, tako da živimo od drugih poslova, ali polako napredujemo svakim danom.

Za sada se proizvodi porodice Malešević mogu pronaći u Kući Lijevča i Potkozarja, marketima Fortuna i Zoki komerc, ali i po restoranima i hotelima.

IZVOR: FB / Kozara sirevi

Na kraju razgovora za Buku Aleksandra ističe da bez projekta STARTAP SRPSKA ne bi uspeli da realizuju ovu ideju:

Proizvodnja sira i mlečnih proizvoda je izuzetno precizan, delikatan, ali i skup projekat. Stoga nam je od izuzetne važnosti bila finansijska podrška Zavoda za zapošljavanje, ali i svaka pomoć i podrška koju smo dobili od resornog ministarstva, ali i Gradske uprave.

Autor: Tatjana Čalić / redportal.rs

#Aleksandra Malešević

#Gradiška

#Kozara sirevi

#mini-sirana

#sir