Deonice kompanije GameStop skočile 1300% u protekle 3 nedelje! 🤯

U petak je još jedna groznica prodaje deonica zahvatila berze u SAD. Iza svega stoji frenetični i neverovatni rast kompanije GameStop (i nekolicine drugih) i strah da će zbog toga posledice po ceo Vol strit biti velike.

S&P 500 (indeks berze koji meri performanse 500 najvećih kompanija u SAD) je pao za 1.9%, što je najveći gubitak još od oktobra prošle godine. DOW Jones i NASDAQ su takođe pali za više od 2%.

GameStop je, sa druge strane, skočio za više od 70% posle pada od prethodnog dana, nakon što su uvedena ograničenja u kupovini deonica da bi se zaustavio vrtoglavi rast i gubitak novca špekulanata na berzi. GameStop je do tog trenutka bio u neverovatnom rastu, koji je iznosio više od 1600% za 3 nedelje! Trgovina deonicama ove kompanije je postala pravo bojno polje, gde se mali investitori (mahom sa Reddit) epski nose u pravom sudaru Davida i Golijata protiv tzv. 1% - najbogatijih ljudi na planeti Zemlji.

Udar malih investitora je direktno uperen protiv hedž fondova (akumulirani novac više ili jednog investitora koji se koristi za poslovanje i investiciju u više različitih stvari: od berze do nekretnina) i drugih Vol strit titana koji su se kladili da će deonice GameStop pasti. To je strategija koja se naziva tzv. short selling, gde unapred prodajete deonice kompanije (u svom vlasništvu) za koje smatrate da će pasti u svojoj vrednosti. Prodajete ih za više novca i onda otkupljujete za manje i vraćate originalnom vlasniku. Na taj način stvarate profit u razlici između prodajne i kupovne cene.

Firme koje su se činile short selling sa deonicama GameStop sada trpe enormne gubitke koji potresaju celokupni berzu, jer je masovna kupovina od strane malih investitora podigla cenu na neverovatnih 330 $ po deonici. Ovakva situacija naterala je velike kompanije da prodaju i svoje druge deonice da bi pokrile gubitak, što izaziva lančanu reakciju širom berze i uvlači i druge kompanije u probleme.

Međutim, tu nije kraj. Mali investitori su počeli da traže i druge deonice slično eksploatisanih kompanija, gde se Vol strit kladi na njihov pad. Na ovaj način oni stvaraju sve uslove za tzv. short squeeze, tačnije efekat ekspolzije vrednosti određenih deonica, koji će naterati sve one koji su se kladili na njihov pad ili su indirektno povezani da masovno traže izlaz iz katastrofalnih dilova.

Mali investitori, posebno oni koji su pokrenuli celu akciju sa Reddita, osećaju se ponosno što su finansijskoj eliti doskočili njihovim sopstvenim oruđem. Mnogi smatraju da su ovime, napokon, naterali privilegovani Vol strit da sam kuša čorbu koju je zapržio. 😅

Od početka akcije sa Reddit-a Vol Strit je na špekulisanje sa GameStop deonicama izgubio neverovatnih 70 milijardi dolara! 🤯

Autor: Stan Choe / Damian J. Troise / Alex Veiga / redportal.rs

#GameStop

#Reddit

#Vol Strit

#berza