Gubitak leda na Zemlji se povećao za neverovatnih 60% od 1994. godine šŸ¤Æ

Prema poslednjim podacima, akumulirani gubitak leda na Zemlji od 1994. do 2017. godine iznosi neverovatnih 28 triliona tona leda.

Brzina kojom Zemlja gubi led dramatično se ubrzala od proseka od 760 milijardi tona 1990. do 1,9 triliona tona 2010. godine. Ljudska aktivnost je najveći krivac koji direktno utiče na zagrevanje okeana, zbog čega se i drastično smanjuje led na polovima.

Procena ove studije je prva koja je uključila u svoje podatke i Grenland, Antarktik, arktički i antartički led na moru, kao i sav led u glečerima.

Do sada je ukupan gubitak leda povećao nivo mora za 3,3 cm.

Prema procenama i različitim scenarijima koje je radi predviđanja daljih poteza u borbi protiv klimatskih promena stvarao IPCC (Intergovernemntal Panel on Climate Change, odnosno Međunarodni odbor za klimatske promene), Zemlja se kreće ka najgorem planiranom scenariju. Ovakav porast nivoa mora imaće katastrofalne posledice po obalske gradove i naselja.

Ako se nastavi ovakav tempo rasta nivoa mora, do 2100. godine dostići će rast od 40 cm.

Prema drugoj studiji, objavljenoj ovog meseca u časopisu Science Advances, gubitak leda na Zemlji ima male Å”anse da se uspori. Čak 74 glečera samo na Grenlandu se tope iznutra jer su pod konstantnim uticajem toplih struja iz mora, te se sve viÅ”e zagrevaju.

Prema rečima Erika Ringota, koautora studija i istraživača glečera pri NASA laboratoriji na Univerzitetu Kalifornija:

To vam je kao da ste isekli tlo pod glečerom, umesto da ste morali da ga istopite celog. Ako istopite osnovu, cela struktura se uruŔava.

Takođe, on smatra da su rezultati ove studije veoma konzervativni u svojim procenama rasta nivoa mora, jer se sa svakim novim podatkom beleži dodatno ubrzavanje u nestanku leda na Zemlji.

Najgori scenario po projekciji IPCC (na kome se mi trenutno nalazimo) uopŔte i ne mora biti najgori. Jer se lako može dogoditi da se gubitak leda i rast mora ubrzaju i preko pesimističkih projekcija ovog scenarija.

Nov izveŔtaj IPCC se očekuje kasnije ove godine.

pročitajte joŔ

TEKILA kao gorivo? šŸ˜ƒ

Autor: Alex Fox / redportal.rs

#Globalno zagrevanje

#Industrija

#Kataklizma

#LED

#Rast nivoa mora

#antarktik

#arktik

#katastrofa