Smeši se dobra godina

Srpska malina nadaleko je poznata po celom svetu, a postoji verovatnoća da će ove godine nadmašiti konkurente i postati najtraženija u Evropi.

Crveno zlato je drugi naziv za malinu i naša zemlja zauzima slavno 2. mesto po broju izvoza smržnutog voća u Evropi, odmah iza Poljske.

Pored Poljske, drugi glavni konkurent Srbiji je Čile. Međutim, s obzirom na lošu godinu i kvalitet voća u ove 2 zemlje, Srbiji su se okrenuli strani uvoznici.

Iako je epidemija koronavirusa poremetila ceo svet, po pitanju poljoprivrede povećana je potražnja za zdravom hranom, a roba iz Srbije prepoznata je kao kvalitetna.

Foto: Tanjug

- Pojedini hladnjačari iz okoline Arilja već nude nekih 2,15 evra po kilogramu, ali apelujemo na sve proizvođače da povedu računa, jer otkupna cena može biti i mnogo veća. Smrznuta malina se plaća oko 370 dinara po kilogramu. Svedoci smo da godinama unazad najveći deo kolača uzimaju upravo hladnjačari, a da se niko ne pita gde je tu malinar koji se od jutra do sutra nalazi u njivi - izjavio je Dobrivoje Radović predsednik Asocijacije proizvođača maline i kupine Srbije.

Međutim, problem zbog kojeg je opala potražnja kod glavnih konkurenataima i Srbija. Nekad su u Srbiji prinosi maline po hektaru bili blizu 30 tona, a sada je to 10 puta manje. Stručnjaci smatraju da je glavni uzrok loš sadni materijal, pa je neophodno da malinari promene svoje zasade. Ono što je dobra vest je da su sa Ministarstvom poljoprivrede dogovorene subvenicije i povraćaj od čak 90%.

Foto: Tanjug

- U Arilju na pojedinim mestima postoje novi zasadi koji su dali samo 500 kilograma po hektaru, što je bilo poražavajuće. Sada kada država subvencioniše kupovinu novih sadnica one nikad nisu bile dostupnije. Bezvirusne sadnice, koje u Srbiju stižu iz Holandije, pokazale su se kao idealne za ovo podneblje i daju velike prinose, izuzetno visokog kvaliteta koji odlično prolaze na tržištu. To je naročito važno sada kada je potražnja za malinama iz Srbije povećana i jako je važno da imamo šta da im ponudimo - rekao je Mile Radisavljević iz kompanije ATP Irigejšn koja se bavi uvozom bezvirusnih sadnica u Srbiju.

Autor: redportal.rs / mondo.rs

#Srbija

#izvoz

#maine

#malinari

#poljoprivreda