Dara iz Jasenovca nije propaganda, poručuju iz srpskog Ministarstva kulture i informisanja

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković osudila je napade na film Dara iz Jasenovca u tekstu magazina Varajati, u kojem se navodi da je ostvarenje Predraga Gage Antonijevića propaganda.

Prenosimo celo saopštenje:

Napadi na film Dara iz Jasenovca i pokušaj njegove diskreditacije, kroz potpuno neprimerene, neutemeljene i neistinite političke ocene i optužbe, ne predstavljaju kritiku filma, već pokušaj osporavanja prava da se govori o Jasenovcu kao mestu stradanja srpskog naroda.
Dara iz Jasenovca nije propaganda, ovaj film je glas žrtve, priča o stradanju i logoru koji je bio jedinstven i po tome što je u svom sistemu imao logor smrti za decu.
Zahvaljujući ljudskoj i umetničkoj hraborsti reditelja Predraga Gage Antonijevića, glumaca i svih učesnika u stvaranju filma, ovo stradanje je konačno prikazano na filmskom platnu posle više od 7 decenija ćutanja.
Očigledno je da Dara iz Jasenovca nije nikakva nacionalistička propagadna, niti je usmerena protiv bilo koga. Ovo je priča zasnovana na istorijskim činjenicama i autentičnim svedočanstvima preživelih žrtava strahota ovog logora.
Istina o Jasenovcu i njegovim žrtvama ne može biti sakrivena. Bez obzira na namere onih koji pokušavaju da ovakvim podmetanjima i naručenim kampanjama nanesu štetu filmu i obavezi da se o Jasenovcu priča, svet mora da zna o monstruoznosti ovih zločina. Film Dara iz Jasenovca je delo koje zaslužuje dužnu pažnju svetske publike i javnosti, koja je bila uskraćena za istinu o stradanjima Srba, Jevreja i Roma u Drugom svetskom ratu

IZVOR: TW / @darathefilm

Autor: kultura.gov.rs / redportal.rs

#Dara iz Jasenovca

#Maja Gojković

#Ministarstvo kulture i informisanja

#Oskar

#Zlatni globus

#dara

#drugi svetski rat

#film

#jasenovac