Kina napravila više superkompjutera nego ostatak sveta zajedno

SAD vodi, dok Kina brzo raste a Evropa stagnira. To su pokazali podaci o razvoju i istraživanjima u vezi sa AI.

Studija fondacije Information Technology and Inovation prečešljala je sve podatke koristeći preko 30 različitih merila u vezi sa razvojem AI tehnologija, koji uključuju sve: od talenta, istraživačkih aktivnosti, komercijalnog razvoja i investicija u hardver i softver.

Na osnovu različitih statistika i koeficijenata iz svih oblasti razvoja AI tehnologije, napravljena je bodovna rang lista. SAD su na prvom mestu sa skorom od 44,6 od 100 poena, dok je iza nje Kina sa skorom od 32 i EU sa skorom od 23,3 poena. SAD vode u ključnim oblastima, kao što su investiranje u startap kompanije i istraživanja, kao i u ulaganja u razvijanje novih tehnologija.

Kina, sa druge strane, ne sedi skrštenih ruku. Prošle godine Kina je sama proizvela preko 500 superkompjutera - više nego ostatak sveta zajedno (214). SAD i EU rizikuju da izgube dominaciju u sferi najnovijih tehnologija, posebno onih koji se tiču razvoja i efektne implementacije veštačke inteligencije - tehnologije koja će sigurno definisati budućnost.

Kina je takođe objavila preko 24.929 različitih naučnih članaka u vezi sa istraživanjima AI samo 2018. godine, naspram 20.418 EU i 16.233 SAD.

Međutim, SAD su i dalje neprikosnoveni lideri u jednom regionu AI tehnologija - dizajniranju čipova za AI sisteme.

Autor: techxplore.com / redportal.rs

#AI

#EU

#SAD

#TECH

#kina

#tehnologija

#veštačka inteligencija