Prave posledice će se tek osetiti ☠

Studija sa Univerziteta Queen Mary u Londonu je analizom podataka otkrila pravu razmeru udara pandemije na svetska finansijska tržišta.

Objavljeno u žurnalu International Review of Financial Analysis, istraživanje pokazuje velike razmere krize kroz sve sektore ekonomije u svim zemljama Grupe 7 (najrazvijenije zemlje sveta: Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Velika Britanija, SAD), ali najviše u Velikoj Britaniji i SAD.

Ekonomski sektori

Prema objavljenim podacima, zdravstvo i potrošački sektor su najteže pogođeni pandemijom. IT sektor je pogođen najmanje jer su mere za suzbijanje pandemije i zaključavanje naterali dosta ljudi da se okrenu online biznisu.

U poređenju sa ostalim epidemijama i pandemijama, kao što su one od ebole, SARS, H1N1, udarac pandemije COVID-19 je u velikoj meri veći. Slični zaključak je i kada se podaci uporede sa velikim terorističkim napadima (Svetski trgovinski centar, Pariz, 2015, itd). Međutim, najšokantniji podaci su oni koji su dobijeni poređenjem efekta sa svetskim finansijskim krizama.

Provlačenjem statistike kroz modele analiza je pokazala da je reakcija tržišta bila slična prethodnim finansijskim krizama više nego prethodnim pandemijama. Najsličnija je po svim stavkama - Velikoj depresiji iz 1929. godine.

Što je najgore, prave posledice pandemija će tek nastupiti.

Autor: Queen Mary, University of London / redportal.rs

#1929.

#Criza

#Ekonomija

#IT

#finansijska kriza

#velika depresija