Prvi slučaj otkriven u Južnoj Karolini

Novi soj koronavirusa iz Južne Afrike otkriven je u Sjedinjenim Državama čime je otvoren još jedan zdravstveni problem u ovoj državi koja na dnevnom nivou broji oko 3.000 preminulih od posledica koronavirusa.

Mutirana verzija je otkrivena kod dve osobe u Južnoj Karolini, a zvaničnici navode da sigurno ima još slučajeva zaraženih novim soje koronavirusa i da se čeka da oni budu otkriveni. Takođe, zvaničnici su zabrinuti da se ovaj soj širi lakše i da bi vakcina mogla da bude manje efikasna protiv novog soja.

Nova 2 slučaja su otkrivena kod starijih osoba u različitim delovima Južne Karoline i nema naznaka da su bili u bilo kakvom kontaktu. Takođe, ni jedna ni druga osoba nisu putovale u poslednje vreme.

Dolazak novog soja koronavirusa pokazuje da je borba protiv ovog smrtonosnog virusa daleko od gotove. Kapaciteti za vakcinaciju su nam ograničeni, zato što nove količine vakcina tek treba da stignu.

Virusi konstantno mutiraju, a varijante koronavirusa konstantno kruže planetom. Međutim, naučnici izdvajaju 3 problematična soja za koja se veruje da se prenose lakše. Sojevi iz Velike Britanije i Brazila su već otkriveni u Sjedinjenim državama.

Autor: redportal.rs

#SAD

#korona

#novi soj