Novi američki predsednik Džozef Bajden potpisao je danas više uredbi koje treba da doprinesu borbi protiv klimatskih promena.

Uredbe, izmedju ostalog, imaju za cilj da eliminišu zagadjenje od fosilnih goriva u elektroenergetskom sektoru do 2035. godine i u celoj američkoj ekonomiji do 2050. godine, povećanjem korišćenja solarne i energije vetra, uz smanjenje zavisnosti od nafte i gasa.

Cilj je usporavanje globalnog zagrevanja koje doprinosi sve češćim požarima, obilnim kišama i uraganima, navodi Asošiejted pres.

- Ne možemo više da čekamo u borbi protiv rešavanju krize izazvane klimatskim promenama. Sopstvenim očima vidimo šta se dogadja. Vreme je za akciju - rekao je Bajden. Dodao je da će uredbe "značajno doprineti ambicioznom planu administracije u borbi protiv egzistencijalne pretnje klimatskih promena". Uredbe uključuju moratorijum na nove koncesije za bušenje nafte i gasa na federalnom zemljištu i prelazak na isključivo električna vozila u saveznim institucijama. Današnji potez nosi sa sobom politički rizik za Bajdena i njegovu Demokratsku stranku, pošto saveznim državama koje proizvode naftu i ugalj preti gubitak radnih mesta zbog naglog prelaska na čiste izvore energije.

Autor: Beta/redportal.rs

#Klimatske promene

#Kriza

#bajden