Belgijska ministarka unutrašnjih poslova Anelis Verlinden upozorila je da bi protesti protiv mera za suzbijanje korona virusa u Holandiji mogli da se preliju u Belgijhu, i izdala je instrukcije lokalnim vlastima kako da ograniče rizik od prenošenja infekcije tokom mogućih nemira.

Nakon što su se na društvenim mrežama pojavili pozivi na proteste protiv strogog karantina u Belgiji i noćnog policijskog časa, ona je ocenila da su nasilni protesti u Holandiji očigledno inspirisali određene ljuda da pozivaju na demonstracije protiv zdravstvenih mera, prenosi AP.

Verlinden je u pismu belgijskim gradonačelnicima navela da treba da spreče bilo kakve demonstracije koje se održavaju bez odobrenje.

Podsetila je da na odobrenim protestima ne sme da učestvuje više od 100 ljudi, da se mora poštovati socijalna distance, da su maske obavezne, a šetnje zabranjene. Dodala je da zvaničnici mogu da upotrebe policiju ako je to neophodno. Belgija je jedna od najugorženijih evropskih zemaja, a u toj državi sa 11 miliona stanovnika do sada je od korona virusa preminulo vise od 20.800 ljudi. U Holandiji su 3 noći uzastopno održavani nasilni protesti nakon što je u toj zemlji uveden policijski čas, prvi put posle Drugog svetskog rata.

Autor: Tanjug&redportal.rs

#Belgija

#Holandija

#nemiri

#protesti