Zločin se desio 2002. godine

Vrhovni sud Pakistana odlučio je danas da pusti iz zatvora islamistu osuđenog za odsecanje glave američkom novinaru Danijelu Perlu. Ovakav potez je ostavio porodicu ubijenog novinara u šoku navode advokati.

Ahmed Omar Saed Šeik koji je ubio novinara Vol Strit Žurnala, oslobođen je iz zatvora nakon što su 3 sudija Vrhovnog suda odlučivali. Za oslobađanje teroriste su bila dvojica, a protiv jedan sudija. Šeik je 18 godina bio u zatvoru.

Danijel Perl je istraživao islamske teroriste u Karačiju nakon napada 11. septembra 2001. Slučaj ubistva ovog novinara je poprilično uznemirio svetsku javnost zato što je nekoliko nedelja nakon njegovog ubistva u javnost dospeo video snimak gde mu Šeik odseca glavu.

Visoki sud Pakistana je preinačio smrnu kaznu za Šeika u doživotnu kaznu zatvora zbog "nedostatka dokaza". Vlada i roditelji ubijenog novinara su tražili od Vrhovnog suda da proglase ovu presudu ništavnom, međutim, Vrhovni sud je odbio oba zahteva.

Porodica ubijenog novinara je u kompletnom šoku zbog odluke Vrhovnog suda Pakistana. Nema te količine nepravde koja će nas sprečiti da se borimo za pravdu za Danijela Perla.

Autor: redportal.rs

#Pakistan

#SAD

#terorista