Budućnost interneta postaje višeformna i sveprisutna

Tim istraživača sa više univerziteta u Kini uspešno je iskoristio minijaturne bespilotne letelice (dronove) da stvore prototip male kvantne mreže u vazduhu.

Rezultate svog uspeha objavili su u časopisu Physical Review Letters. U tekstu su opisali slanje povezanih čestica (kvantna povezanost, tj. quantum entanglement) od jednog drona do drugog i na kraju na zemlju do prijemnika.

Programeri, fizičari i inženjeri su na pokušaju izrade stabilne kvantne mreže proveli nekoliko godina rada da bi uspeli da ostvare suštinsku budućnost interneta i osnovu najsigurnije mreže ikada stvorene. U tom procesu naučnici su slali povezane čestice između različitih korisnika, preko optičkih vlakana, između transmisionih kula, pa čak i preko satelita. Ali sada su uspešno dodali i novi element u mozaik kapaciteta kvantnih mreža - dronove.

Da bi se podigla stabilna kvantna mreža dugog dometa, sateliti su neizbežan izbor. Međutim, za manje lokalne mreže, kao što je komunikacija između korisnika u jednom gradu, potrebna je druga opcija koja je energetski i infrastrukturno efikasnija. Iako i transmisioni tornjevi mogu da posluže ovoj svrsi (poput Avale), podložni su smetnjama izazvanim klimom. Da bi zaobišli ovakve probleme, istraživači su odlučili da koriste dronove.

Glavni deo posla se ticao konstrukcije malog pogona za generisanje laserskog snopa, koji bi se postavio na dron. Kada se laser uključi, fotoni u svetlosnom snopu se dele na 2 stvarajući kvantno povezane čestice (entangled particles). Jedan od uparenih fotona bi bio usmeren ka drugom dronu, dok je drugi bio usmeren ka stanici na zemlji. Dron koje je služio kao prijemnik fotona je imao ulogu relejne stanice, koju bi foton reusmerio ka 3. dronu a on potom ka stanici na zemlji.

U testu koji je izveden fotoni su putovali oko 1km. Ali prema istraživačima, dronovi se mogu pomeriti i na veće altitude, čime bi domet sa lakoćom mogao da bude i 300 km. Predloženo je, takođe, da pored dronova u tehnologiju lako mogu da se uključe i vozila na zemlji. Čitav sistem bi, osim autonomnog funkcionisanja, sa lakoćom mogao biti integrisan i u širu mrežu baziranu na satelitima.

pročitajte još

TEKILA kao gorivo? 😃

Autor: Bob Yirka / redportal.rs

#Dronovi

#IT

#Kvantna mreža

#Nauka

#Security

#budućnost

#internet