Ipak nisu oborili rekord za jednu godinu 😂

Ako ni po čemu drugom, onda je po pitanju blockchain hakerskih napada 2020. godina bila veoma uspešna. Atlas VPN navodi da se prilikom ovih napada ukralo gotovo 3,78 milijardi američkih dolara. Ipak, rekord nije oboren.

Bilo je tačno 122 napada, koji čine 33% svih napada vezanih za blockchain projekte. Rad na daljinu kao i veća želja za ulaganjem u kriptovalute, hakerima je povećao broj potencijalnih žrtava nego ikad pre. U okviru 122 napada računaju se apsolutno sve hakerske aktivnosti pa i one koje su prevara. Takvih je napada bilo 13% i oni su hakerima najdraži jer ulože najmanje truda.

Foto: Pixabay.com/vjkombajn

Ljudska nesmotrenost obavi ostali deo posla, kada se uzme zloćudni softver. Softver pokupe najčešće preko lažnih linkova unutar mejlova. Najviše se napadalo Ethereum DApps, decentralizovane aplikacije bazirane na Ethereum pametnom ugovoru. To je 47 uspešnih napada, prilikom kojih su prikupili 436,36 miliona dolara, tj. 9,28 miliona dolara po napadu. Napade su izvršavali i na menjačnice, ukupno 28 uspešnih napada, a tom prilikom je ukradeno 300,15 miliona dolara ili 10,72 miliona po napadu.

Pored Ethereuma, napadani su Tron DApps i EOS DApps, kojima je zajedničko to što su decentralizovane i bazirane na specifičnim protokolima. Uspešno su ih napali 3 puta i tom prilikom su Tron DApps oštetili za 10 miliona dolara, a EOS DApps za 2,85 miliona dolara. Pozitivno je što je broj hakerskih napada u padu i to za 8%, jer je tokom 2019. godine bilo tačno 11 napada više, tj. 133.

Autor: redportal.rs

#blockchain

#hakeri

#kriptovalute

#napadi hakera