Sve veća podrška u Škotskoj za dobijanje nezavisnosti

Škotska nacionalna partija, popularni škotski nacionalisti, objavili su prethodne subote Put do referenduma koji označava plan da se dođe do još jednog glasanja o eventualnoj nezavisnost Škotske od Ujedinjenog Kraljevstva.

Ovakav epilog u velikoj meri zavisi od toga da li će škotski nacionalisti da dobiju većinu u parlamentu kako bi mogli da započnu proces organizovanja referendu. Poslednji referendum o nezavisnosti je organizovan 2014. godine i Škoti su glasali 55% protiv nezavisnosti, a 45% za. Međutim, od Bregzita i početka pandemije, eksplodirala je podrška za Škotske nacionaliste koji imaju dobre šanse da osvoje apsolutnu većinu.

Ništa bolje nije ni u Severnoj Irskoj. Prema istraživanjima čak 51% ispitanika je za referendum o nezavisnosti u narednih 5 godina, dok se 44% njih protivi referendumu. Ipak, 42% ispitanika je za ujedinjenje Severne Irske i Irske, što je značajna podrška, ali ne i dovoljna.

Koliko je situacija alarmantna govori i podatak da Boris Džonson danas ide u Škotsku. Istraživanja pokazuju da bi Škoti izglasali nezavisnost da se glasanje održi danas, međutim, Džonson kaže da ovo nije dobar trenutak za referendum koji bi mogao da ugasi 314 godina staru uniju između Engleske i Škotske.

Držali smo se zajedno da bi porazili virus. Međusobna saradnja u pandemiji je baš ono što narod Škotske očekuje i to je ono na šta sam ja fokusiran.

Nikola Sterdžon, premijerka Škotske, kritikuje dolazak Borisa Džonsona i dovodi u pitanje njegove iskrene namere. Takav nastup analitičari posmatraju kao nešto što baš žele glasači škotskih nacionalista.

Autor: redportal.rs

#Engleska

#bregzit

#škotska