3D rekonstrukcija ukazuje kako je to moglo izgledati

Ljubavnici iz Valdara ime je dato skeletima koji su bili nađeni u večnom zagrljaju koji traje 6.000 godina. Zagrljeni skeleti otkriveni su 2007. godine u neolitskoj grobnici u blizini sela Valdaro u Mantovi u Italiji.

Foto: Twitter.com

Naučnici smatraju da taj par nije bio stariji od 20 godina kada je umro i da su bili visoki otprilike 157 cm. Nakon osteološkog pregleda nije bilo dokaza o nasilnoj smrti. Arheolozi su, na čelu s Elenom Marijom Menoti u blizini vrata muških ostataka pronašli vrh strele, a pored butina žene otkrivena je duga oštrica, dok su ispod njene karlice ležala 2 noža. Međutim, osteološka ispitivanja su pokazala da nijedno od njih dvoje nije preminulo nasilnom smrću: nije bilo znakova preloma, mikrotrauma i sl. To je navelo arheologe na pretpostavku da je oružje najverovatnije ritualno "sahranjeno" s ljubavnicima iz Valdara, odnosno Romeom i Julijom iz tog perioda.

Foto: Twitter.com

Kako su oni istakli, uzrok smrti moglo bi biti smrzavanje, što bi moglo da objasni i neobičan položaj u kojem su preminuli, moguće je da zagrljaj bio poslednji pokušaj da se ugreju.

Urađena je 3D rekonstrukcija:

IZVOR: TW / @ticiaverveer

Autor: redportal.rs

#Italija

#Oružje

#Valdaro

#ljubavnici

#par

#skeleti