Velika Britanija, Južna Afrika, Brazil i Kalifornija ☣☣☣

Više novih sojeva koronavirusa je detektovano u poslednjih nekoliko nedelja. Zajednička osobina im je da se lakše prenose sa osobe na osobu. Nove varijante su prve identifikovane u Velikoj Britaniji, Brazilu, Južnoj Africi i, prema poslednjim podacima, najnoviji soj se pojavio i u Kaliforniji (SAD). Kod nas su, za sada, detektovane samo varijante iz Velike Britanije i Južne Afrike.

Prisustvo novih varijanti dodaje novu varijablu u jednačinu predviđanja kako će se dalje razvijati pandemija. Mnoge države, koje imaju veoma striktne mere borbe protiv virusa, detektovale su i prijavile pojačano širenje novih sojeva. Prema izveštavanju Washington Post, novi soj iz Velike Britanije, osim što se lakše širi, takođe i beleži veću stopu smrtnosti.

Međutim, koliko se može detektovati u ovoj ranoj fazi, sve vakcine koje su u opticaju pružaju zaštitu i protiv novih varjanti koronavirusa.

Novi sojevi SARS-CoV-2

Svaki novi soj virusa predstavlja evolutivnu formu prethodnog koji je dobio novu specifičnost.

Svaki oblik koronavirusa ima genetski kod zapisan u RNA umesto u DNK. Ponekad, dok virus pravi kopije sebe u organizmu, greškom unese promenu u RNA. Često se to ispravi u toku infekcije, ponovnim "zapisivanjem" koda, ali se događa da genetska mutacija ostane "neispravljena" i tako stvori novu generaciju virusa.

Zatim, neretko se dešava da te nove varijante nemaju efekta na sam virus, ali se događa da razviju i prednost. Kao u slučaju novonastalih sojeva (koji su kombinacija nekoliko novih RNK zapisa) - novi kod je doneo lakši prenos zaraze.

Kao i kod kompleksnijih organizama, i virusi koji razviju prednost postaju učestaliji nakon određenog vremena. Na primer, u ranoj fazi pandemije mutacija pod imenom D614G pospešila je infektivnost patogena. Kako se COVID-19 širio planetom, virusi sa mutacijom D614G postali su dominantni.

Upravo praćenjem mutacija i daljih evolutivnih formi virusa, naučnici su detektovali visokoinfektivne varijante u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi u decembru, kao i u Brazilu i Kaliforniji u januaru.

Koliko su novi sojevi opasniji?

Prema informacijama iz SAD, Centar za kontrolu bolesti je izdao saopštenje u kome predviđa da će varijanta iz Velike Britanije postati dominantna do marta.

Ovaj oblik koronavirusa je od 30% do 70% infektivniji od onog koji je kružio svetom prošle godine. Statistički prosek predviđa da će od 1.000 zaraženih 14 preminuti (naspram proseka od 10 preminulih na 1.000 zaraženih starijeg oblika virusa).

Prema podacima koje posedujemo, varijante iz Brazila i Južne Afrike možda imaju sposobnost da zaraze i osobe koje su preležale COVID-19. Što može anulirati stvoreni imunitet kod osoba koje su se već izborile sa zarazom.

Za sada najbolji sistem odbrane od novih sojeva predstavljaju već uvedene mere, lična odgovornost i vakcinacija u što kraćem roku.

Autor: Theresa Machemer / redportal.rs

#COVID-19

#Covid19

#KOVID 19

#Korona virus

#covid 19

#korona

#koronavirus

#viruskorona