Posle knjige, sledi film i to u američkoj režiji

Priča, koja dolazi sa Kosova davne 1999. godine, nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

Trgovina ljudskim organima na Kosovu i Metohiji, koja je poznata pod nazivom Žuta kuća, odigrala se 1999. godine u mestu Burelj u Albaniji. Procenjuje se da je više od 300 Srba stradalo prilikom mučenja i vađenja organa, koji su se slali u Italiju, zatim su bili distribuirani u klinike širom Evrope.

Foto: profimedia

Istinita priča o epilogu ovog događaja, potiče od Nemca, plemićkog porekla, po imenu Johan Vagner kome je spasen život urađenom transpaltacijom srca.

On se 2 godine kasnije uputio na Kosovo i Metohiju u želji da upozna i finansijski pomogne porodici, za koju je mislio da je dobrovoljni davalac, međutim, istina je bila potpuno drugačija.

Saznao je da je muškarac, čije srce nosi u grudima, žrtva trgovine organa. Srbin, koji je stradao u ovom strašnom zločinu, imao je sina, koji je 5 godina nakon gubitka oca ostao siroče, bez majke, bake i deke. Prilikom prvog susreta sa dečakom, Johanovo srce je toliko jako udaralo i nije mu dozvoljavalo da se udalji od njega. Kada je dečak ostao siroče, Johan je odlučio da ga usvoji, kako bi sin bio bliži srcu svog oca.

Za ovu neverovatnu priču saznao je Veselin Dželetović davne 2003. godine, kada je u rodnom Kosovu upoznao Nemca Johana na razvalinama srpskog groblja u jednom kosovskom selu. On je odlučio da životnu sudbinu Srbina i Nemca pretoči u knjigu, koja se zove Srpsko srce Johanovo.

Foto: goglasi.com

Veselin Dželetović, predsednik udruženja pisaca Poeta, izdao je knjigu 2010. godine. Do danas, knjiga je doživela 14 izdanja, više od 10 prevodu, među kojima je prevod na ruski, francuski, nemački, engleski, grčki, italijanski, jermenski i makedonski, kao i brojne nagrade poput specijalnog priznanja Akademije Ivo Andrić. Knjiga će uskoro dobiti ekranizaciju.

U pripremi je film po nazivu Žetva, koji će predstaviti celokupan događaj stradanja Srba u Žutoj kući, kao i istinitu životnu priču o srpskoj porodici i Nemcu, koji nosi srce Srbina sa Kosova.

Američki reditelj Pol Kampf i srpska produkcijska kuća Bandur film još prošlog leta su najavili ekranizovanje priče o stradanju Srba u ozloglašenoj Žutoj kući. Filmski centar Srbije podržao je film Žetva sa 40 miliona dinara. U filmu će učestvovati poznata holivudska imena kao i srpski glumci.

Veselin Dželetović, pisac i pesnik, zahvaljujući kome je ova priča dospela u javnost, na svom Fejsbuk profilu podelio je sliku sa snimanja uz opis:

- Pripreme teku.

IZVOR: FB / Veselin Dzeletovic

Snimanje filma Žetva počelo je pre nekoliko meseci, a još nije poznato kada će biti film biti završen.

Autor: redportal.rs

#Kosovo i Metohija

#Srpsko srce Johanovo

#srbi

#trgovina organa