Ono što je za Evropu Aušvic to je za Balkan Jasenovac.

Polaganjem venaca kod Spomenika žrtvama Holokausta na Starom sajmištu obeležen je Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta.

Od 2005. obeležava se svakog 27. januara u znak sećanja na oslobađanje najvećeg logora smrti u Evropi Aušvic-Birkenau. Ono što je za Evropu Aušvic to je za Balkan Jasenovac.

U ime predsednika, Suzana Paunović je položila venac na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, u ime Vlade Srbije venac je položila ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, a kao izaslanik predsednika Skupštine Srbije potpredsednik parlamenta Vladimir Orlić.

- Više od šest miliona istočnoevropskih Jevreja, koji su na najsuroviji način usmrćeni od Aušvica do Jasenovca, ali i stotine hiljada drugih žrtava, pozivaju nas da sramni period istorije tokom koga se to desilo, predstavimo potomcima ne samo kao štivo iz udžbenika, već kao užasan zločin koji se ne sme ponoviti. Ne smemo da zaboravimo da je srpski narod u nacističkoj tzv.Nezavisnoj državi Hrvatskoj masovno istrebljivan u fabrikama smrti poput Jasenovca i Kraških jama Velebita. Širom NDH nalaze se stratišta gde su Srbi mučeni i ubijani kao da su u poslednjem krugu pakla. Na isti način se postupalo i sa Romima, rekla je Paunović.

Takođe, vence su položili i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predstavnici Saveza jevrejskih opština, Jevrejske opštine Beograd, Nacionalnog saveta Romske nacionalne manjine, udruženja i diplomatskog kora.

IZVOR: TW / Ministarstvo RZS

Autor: redportal.rs

#Aušvic

#dan žrtava

#holokaust

#jasenovac

#Žrtve