Rusija i Sjedinjene Države odlučile su da produže Ugovor o smanjenju strateškog naoružanja (START)

Rusija i Sjedinjene Države odlučile su da produže Ugovor o smanjenju strateškog naoružanja (START) pod uslovima Moskve, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

- Pod našim uslovima: pet godina bez preduslova, bez ikakvih dopuna i bilo kakvih„ dodataka - rekao je novinarima.

U utorak je održan telefonski razgovor predsednika Rusije i Sjedinjenih Država Vladimira Putina i Džozefa Bajdena. Kao rezultat toga, obojica su izrazila zadovoljstvo razmenom nota o postizanju sporazuma o produženju ugovora START. Prema navodima Bele kuće, Bajden i Putin naredili su svojim zaposlenima da hitno rade kako bi imali vremena da ga produže do 5. februara.

Kako se vidi iz baze podataka Državne dume, Putin je Državnoj dumi predao predlog zakona o ratifikaciji sporazuma o produženju. Dokumentom je predviđen petogodišnji period obnove - do 5. februara 2026.

Ugovor START-3 (START) između Rusije i Sjedinjenih Država stupio je na snagu 5. februara 2011. Njime je predviđeno da će svaka strana smanjiti svoj nuklearni arsenal tako da za sedam godina i u budućnosti ukupan broj naoružanja ne prelazi 700 interkontinentalnih balističkih projektila, balističkih projektila na podmornicama i teškim bombarderima, kao i 1.550 bojnih glava i 800 raspoređenih i neraspoređenih lanser instalacija.

Danas je START-3 jedini postojeći ugovor o ograničenju naoružanja između Rusije i Sjedinjenih Država, ali on ističe 5. februara 2021. godine. Ako se ne produži, u svetu neće biti sporazuma koji ograničavaju arsenale najvećih nuklearnih sila.

Autor: redportal.rs

#SAD

#START 3

#Sporazum

#bajden

#putin

#rusija