Nedavna studija razvejala mitove iz prošlosti

Nedavna studija koju su vodili vodeći naučnici u polju ekonomije, pod vođstvom Meta Kilingsvorta, profesora poslovnih studija na Univerzitetu u Pensilvaniji, utvrdila je ono što smo manje-više svi znali iz običnog života - da bogatstvo ipak donosi sreću.

Ipak, stvari nisu baš tako jednostavne, jer je studija pokazala da je potrebno postići određenu cifru kako bi čovek bio srećan, a utvrđeno je da su to prihodi viši od 80.000 dolara godišnje, bar kada su u pitanju ljudi koji žive i rade u SAD.

Podaci su skupljani putem posebne aplikacije koja je i napravljena sa ciljem da meri sreću u odnosu na primanja pod imenom Track Your Happiness, koju su mogli da koriste punoletne osobe u Sjedinjenim Državama.

Na osnovu podataka koje je ostavilo tačno 1.725.944 Amerikanca, tim u čijem su radu učestvovali i neki Nobelovci na polju ekonomije, utvrđeno je da nivo sreće kod osoba koje zarađuju manje od 80.000 dolara godišnje naglo pada, dok se kod onih koji zarađuju preko te cifre povećava. Naravno, u zavisnosti koliko manje, odnosno koliko više zarađuju od te cifre.

Osim što je ovim oboren još jedan mit o tome kako se novcem ne kupuje sreća, studija je takođe opovrgla zaključke sličnog istraživanja koje je sprovedeno pre 10 godina. Rezultati tog starog istraživanja jesu pokazali da, zarada manja od 75.000 dolara povećava nezadovoljstvo, ali je takođe utvrđeno da zarada veća od te cifre ne utiče na zadovoljstvo, što je nova studija opovrgla.

- Studiju sam sproveo jer me je interesovala korelacija između prihoda i onoga što bismo mogli da nazovemo doživljenim blagostanjem kod individua - rekao je Kilingsvort, dodavši da su i ispitanici koji se mogu smatrati uspešnijim pre prepoznavali korelaciju između prihoda i sreće u odnosu na druge.

Istina, podaci nisu striktni i nisu vezani za svakog pojedinačno, ali, jasno je da su šanse da ćete biti srećni naglo povećavaju od određenog praga koji svaka sredina ima. Kolika bi ta cifra bila u Srbiji nešto je teže reći, ali verujemo da svako od nas ima neku svoju ideju o tome. 😊

Autor: redportal.rs

#Sreća

#novac

#studija