Iz Bele kuće su saopštili da će timovi oba lidera da urgentno rade na novoj kontroli oružja

Američki predsednik Džo Bajden razgovarao je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom po prvi put od ulaska u Belu kuću 20. januara.

U saopštenju Bele kuće se navodi da su se oba lidera usaglasila da njihovi timovi krenu sa urgentnom izradom novog START sporazuma koji će ograničiti naoružanje 2 velike svetske sile od 5. februara.

Tog datuma ističe trenutni START sporazum. Ovakav sporazum bi ograničio Sjedinjene Države i Rusiju da ne smeju da razviju više od po 1.550 strateških nuklearnih bojevih glava.

Kako navodi predstavnica Bele kuće Jen Psaki, Putin se bavio proširivanjem START sporazuma kao i snažnom podrškom Sjedinjenih Država suverenitetu Ukrajine.

Kako Psaki navodi, Bajden je istakao slučaj Navaljnog koji je uhapšen nakon povratka u Moskvu iz Nemačke prethodne nedelje. Ovaj slučaj je značajno podigao tenzije između Rusije i Sjedinjene Države. Takođe, Bajden je govorio o ruskoj umešanosti u predsedničke izbore 2020. godine, kao i da Rusi nude nagrade talibanskim pobunjenicima za ubijanje američkih vojnika u Avganistanu.

Autor: redportal.rs

#SAD

#bajden

#putin

#rusija