Keramika koja krije tajnu 🧐

Arheolozi su tokom podvodnih istraživanja potonulih brodova nadomak ostrva Kasos otkrili pregršt keramike koja baca novo svetlo na trgovačke mreže u Mediteranu.

Naučnici iz grčkog ministarstva i sa Instituta za istorijska istraživanja nacionalne helenske fondacije otkrili su čak 4 broda. Najveći nalaz je bila keramika rimskog porekla, amfore iz 2. i 3. veka n. e. koje su prepune maslinovog ulja iz Španije i Tunisa.

Ovo je prvi put da su otkrivene amfore iz Španije i severne Afrike.

Sva 4 broda zajedno pokrivaju skoro milenijum istorije reigiona. Od klasičnog perioda, preko helenističkog, pa sve do rimskog.

Iako na prvi pogled amfore ne predstavljaju nešto značajno, za naučnike su pravo blago podataka. One sa sobom nose sve od vremena kad su napravljene, trgovačkih kontakata, mesta proizvodnje i mesta gde su poslate. Iako se povezuju sa starim Grcima, amfore su koristili svi: od Rimljana pa do Feničana.

Samo ostrvo Kasos, uz koje su pronađene, nalazi se blizu Krita. Iako danas malo ostrvo, u antici je to bio trgovački centar prve klase, u kome se razmenjivala roba iz celog sveta. Kasos je, zapravo, bila raskrsnica civilizacija.

Ekspedicija je bila deo trogodišnjeg međunarodnog projekta, sa 23 eksperta iz više oblasti nauke, koji su proveli pod vodom više od 200 sati.

Autor: Isis Davis Marks / redportal.rs

#Amfore

#Antika

#Arheologija

#Brodolom

#Brodovi

#Stara Grčka