Retka strana Holokausta iz očiju 10-godiŔnje devojčice

U iŔčekivanju početka američke distribucije Dare iz Jasenovca reditelja Predraga Gage Antonijevića, najavljene za 5. februar, američki sajtovi uveliko prenose svoje utiske o filmu i tematici kojom se bavi.

O srpskom kandidatu za Oskara i Zlatni globus u svim kategorijama kritike su izneli brojni sajtovi specijalizovani za film, ali i filmski znalci, među kojima su Ron Burkle, pod čijom je izvrÅ”nom palicom film doÅ”ao u Studio 101, kao i David Glaser, izvrÅ”ni direktor američke distributerske kuće.

Foto: Twitter.com/@darathefilm

Tako američki The Wrap.com u prvi plan ističe da je u pitanju istorijska priča koja se prelama kroz sudbinu jedne devojčice, te navodi:

U novom filmu Dara iz Jasenovca vidimo retku stranu Holokausta iz drugog dela Evrope i iz očiju 10-godiŔnje devojčice.

Sajt namenjen filmskoj tematici LRMonline.com piŔe:

Neverovatno je da 80 godina kasnije i dalje sluŔamo priče iz Holokausta. I svaku od njih je Ŕokantno čuti. Nadam se da priča o Jasenovcu doprinosi zatvaranju tog mračnog poglavlja u istoriji.

Za Movieroar.net ova priča je "jedan od najviÅ”e zanemarenih delova istorije, u kom Nemci ne vode Jasenovac, već faÅ”ističke ustaÅ”e upravljaju kompleksom", pa dodaju da su "zverski su ubijani Jevreji, Srbi, Romi, među kojima je bilo i mnogo žena i dece".

Član IzvrÅ”nog odbora Studija 101 Ron Burkle poručio je da je godinama izuzetno poÅ”tovao rad reditelja Predraga Antonijevića i dodao svoja zapažanja o filmu:

Dirnula me je nepoznata priča ispričana o Dari iz Jasenovca. Verujem da će publika ceniti umeÅ”nost kojom je kroz oči malog deteta ispričana ova ubedljiva priča.

I izvrÅ”ni direktor Studija 101 David Glaser ističe da je Dara iz Jasenovca prvi igrani film koji razotkriva zločine "notorno brutalnog koncentracionog logora Jasenovac" i dodaje:

Na nama je odgovornost da ispričamo ovu neverovatnu priču, a Studio 101 oseća se privilegovanim da američku publiku upozna sa filmom.

Podsetimo, nakon početka dirtribucije u Americi, film će svoju beogradsku premijeru imati 22. aprila, posle čega će se naći u bioskopima Å”irom Srbije.

IZVOR: TW / @darathefilm

Autor: redportal.rs

#Dara iz Jasenovca

#Predrag Antonijević

#SAD

#film

#holokaust