Nakon gubitka većine u Senatu ili novi pregovori ili izbori

Italijanski premijer Đuzepe Konte održao je sastanak sa italijanskim predsednikom Serđom Matarelom kako bi uručio svoju ostavke. U isto vreme Konte se nada da će dobiti priliku da pokuša da sastavi novu koaliciju kako bi ponovo oformio parlamentarnu većinu.

Konte je izgubio apsolutnu većinu u Senatu prethodne nedelje kada ga je napustio koalicioni partner Mateo Renci zbog, kako kaže, lošeg vođenja države u vreme pandemije koronavirusa, kao i ekonomske recesije.

Đuzepe Konte je pokušao da napravi koaliciju u Senatu sa centristima i nezavisnim senatorima kako bi nedomestio nedostatak podrške, ali u tom pokušaju nije imao uspeha. To je dovelo do toga da Konte podnese ostavku i time izazove malu političku krizu koja će mu dati vremena da oformi novu većinu.

Predsednik Serđo Matarela će verovatno prihvatiti ostavku Kontea kako bi se ubrzano pokrenuli pregovori između parlamentarnih grupa. Ukoliko Đuzepe Konte ne uspe da napravi dogovor, Matarela će morati da izađe sa alternativnim kandidatom koji bi po njegovoj proceni mogao da oformi većinu.

Ukoliko sve od ovoga propadne, održaće se izbori u Italiji i to 2 godine pre redovnog roka. Ukoliko dođe do izbora, najveće šanse za novu vladu daju se desničarskoj koaliciji koju bi mogle da oforme Liga, Italijanska braća i Napred Italija.

Autor: redportal.rs

#Italija

#Izbori

#konte

#koronavirus