Nesebičan gest koji je spasio jedan mladi život!

Nikola Subašić ime je mladog heroja koji je svom najboljem drugu poklonio život. Luki Vasiljeviću, Nikolinom drugu, hitno je bila neophodna transplantacija. Kako niko od članova porodice nije bio kompatibilan, Nikola je ponudio da se testira i kada je ispalo da je odgovarajući donor, bez ikakvog premišljanja ponudio je da donira bubreg i deo jetre.

View this post on Instagram

A post shared by Srbska Čast - Србска ЧАСТ (@bojanstojkovic_official)

IZVOR: IG / bojanstojkovic_official

Prva operacija u turskoj bolnici Adžibadem, u kojoj se rade dvostruke transplantacije, presađivanje jetre trajalo je više od 10 časova. Dok se Nikola očekivano dobro oporavljao, kod Luke s iskomplikovalo gotovo sve. Imao je unutrašnja krvarenja, višenedeljno krvarenje iz nosa, curenje žuči... Naredna operacija je bila posle 3 meseca, kada je i Nikolin bubeg presađen Luki.

Hrabri Nikola nije ustuknuo čak ni kada ga je doktor u šali upitao da li je siguran u svoju odluku, jer jedan od deset umire. - Majka me je naučila da prihvatam odgovornost za svoje odluke, bilo da su dobre ili loše. Ovo je bila dobra odluka, ja sam to znao, i ništa nije moglo da me od nje odvrati - kaže Nikola.

Da Nikola bude ovenčan zlatnom plaketom u tradicionalnoj, 57. akciji Najplemenitiji podvig godine, odlučio je specijlani žiri Večernjih novosti, predvođen akademikom Matijom Bećkovićem.

Autor: redportal.rs

#Luka Vasiljević

#Nikola Subašić

#bubreg

#donor

#jetra

#transplantacija