Poznati holivudski glumac prozvao predsednika SAD da se suprotstavi klimatskim promenama

Poznati holivudski glumac i dobitnik Oskara Leonardo Dikaprio je godinama angažovan u borbi protiv klimatskih promena i očuvanju životne sredine. Leonardo je veliki zaljubljenik u prirodu zbog čega je osnovao sopstvenu fondaciju usmerenu ka zaštiti životne sredine. Fondacija je osnovana 1998. godine kada je on imao samo 24 godine.

Glumac je juče objavio post na Instagramu u formatu otvorenog pismo koje je upućeno predsedniku Džou Bajdenu. Pored Leonardovog potpisa, na listi su se našli i Džef Bezos, Zoi Dešanel, Džejn Fonda, Mark Rufalo, Natali Portman, kao i mnogi američki i evropski predstavnici kompanija i fondacija, koje se bore za isti cilj.

- Vreme je da se suočimo sa klimatskom krizom. Danas se pridružujem svetskim liderima iz sveza biznisa, vlade, rada i pokreta za sredinu u pozivu Džoa Bajdena da postane klimatski lider koji nam je potreban i koji nauka zahteva - napisoa je Leonardo u opisu posta.
View this post on Instagram

A post shared by Leonardo DiCaprio (@leonardodicaprio)

IZVOR: IG / @leonardodicaprio

Gospodine Predsedniče, čestitam! Vaša inauguracija označava prekretnicu u istoriji SAD i sveta. Zadatak koji je ispred vas je ogroman: potreba da se uhvatite u koštac sa razornim globalnim zdravljem i ekonomskom krizom, kao i potreba da ujedinite Amerikance da urade isto je hitna. Kako se oporavljamo od COVID-19 i kako obnavljamo globalnu ekonomiju, takođe, moramo reagovati na klimatske promene. Zapravo, ovo nisu raličite misije: one su iste. Ovo je ključna decenija u ljudskoj istoriji, da se suočimo sa klimatskom krizom. Vi možete biti zapamćeni kao "klimatski predsednik" koji je odveo čovečanstvo od ivice propasti. Možete promeniti svetske energetske sisteme, od fosilnog goriva do čiste energije dok stvarate poslove, smanjujete zagađenje i dok se borite sa ekonomijom, rasnom i zdravstvenom nejednakošću. Ako izaberete ovo hrabro vođstvo, moći ćemo zajedno, ponovo da izgradimo bolje i da guramo napred u novi svet koji kreiramo zajedno. Prvi dan ponovnog udruženje sa Pariskim sporazumom, vratićete Sjedinjene Države u pravi smer. Ali kao što ste sami rekli, to nije dovoljno i moramo učiniti sve što možemo. Vaša poznata izjava je "Kada čujem reči klimatske promene, čujem poslove." Mi se slažemo. Iako klimatska kriza predstavlja neverovatne izazove. takođe, predstavlja i veliku ekonomsku priliku za inovacije, kreiranje poslova, nove biznise i investicije za naše zajednice. Ide ruku uz ruku sa povratkom pravde i gradnje jednakosti, kao i budućnosti za sve. Vaša posvećenost da ponovo vratimo poslove sa boljom i čistom energijom i da se izborimo sa nepravdom u sredini je posledična akcija koju nauka i budućnost zahtevaju. Radićemo zajedno kako biste realizovali ovu ambicioznu potragu. Naša deca i praunuci moraju videti ovaj momenat kao momenat kada je svet spasen. U partenrstvu sa... - napisano je u otvorenom pismu.

Autor: redportal.rs

#Globalno

#Instagram

#Klimatske promene

#Leonardo dikaprio

#SAD

#džo bajden