Iz Moderne tvrde da mutacije iz UK i Južne Afrike nisu otporne na njihove vakcine

Kompanija je izjavila da nije pronašla umanjenje antitela iz vakcine zbog mutacije virusa iz Britanije. Protiv varijante mutacije iz Južne Afrike su našli mali otpor ali su uvereni da će dve doze vakcine potpuno zaštiti organizam.

Nove mutacije u UK, Južnoj Africi i Brazilu su zabrinuli ljude da će zbog toga vakcine biti manje efikasne.

Iz Moderne su izjavili da će razmišljati o dodatnoj dozi vakcine koja će biti specifična za varijantu iz Južne Afrike ako dobiju još dokaza o neefikasnosti zaštite.

- Virus neće mirovati, vakcine trenutno su dovolje za zaštitu od COVID-19 ali bitno je da ostanemo oprezni i da i dalje razvijamo načine kako da suzbijemo pandemiju - rekao je predsednik Moderne Stefan Hodž.

Efekti Modernine vakcine se očekuju da traju oko godinu dana kada se uzmu dve doze. Treća doza se neće testitari pre 6 meseci od poslednje.

Naglašavaju ipak, da je zaštita antitela od nove varijante virusa iz Južne Afrike i dalje iznad potrebnog nivoa.

Dr Pol Ofit, ekspert za zarazne bolesti sa Univerziteta u Pensilavniji je rekao da nije previše zabrinut za efektivnost vakcine prema novoj mutaciji virusa.

- Jeste zabrinjavajuće da vidite manje antitetal, ali to ne znači nužno da zaštita nije adekvatna - rekao je doktor

- Cilj vakcine jeste da ne završite u bolnici ili mrtvačnici. Ako dobijete omanje infekcije to neće biti opterećenje zdravstvenog sistema - rekao je Pol

Fajzer i BioNTech su takođe uspešno testitali vakcine protiv nove mutacije u Britaniji, ali podatke o varijanti iz Južne Afrike nisu još objavili.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Moderna

#Vakcina

#mutacija