Laureat po 2. put

Književnik i kolumnista Svetislav Basara 67. je dobitnik Ninove nagrade za roman Kontraendorfin (Laguna). Po 2. put je laureat ovog priznanja, budući da ga je dobio za roman Uspon i pad Parkinsonove bolesti (Dereta) 2006. godine.

Ninov žiri, u sastavu: Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Teofil Pančić, saopštio je da je Basara dobitnik prestižne nagrade za roman Kontraendorfin.

Кontraendorfin Svetislava Basare, sačinjen je od "nemogućih" scena, "nedopustivih" zaključaka, paradoksalnih trvrdnji, cele lestvice nadrealizovanih hiperbola, kojima se pretresaju i protresaju temelji ne samo našeg društva i kulture, istorije i politike nego čitavog savremenog sveta. Uvodeći simbol kontraendorfina, kao ključnog biološkog obeležja južnoslovenskih naroda, Basara taj svet postavlja na jezički ringišpil, koji u vrtoglavoj jurnjavi sve i svakoga izvodi iz zone komfora i postavlja pred svevideće ogledalo.

Ove godine je zbog epidemiološke situacije proglašenje dobitnika organizovano preko Zum aplikacije.

Za nagradu su bili nominovani i Sloboda govora Vladana Matijevića, Što na podu spavaš Darka Cvijića, Ljudi bez grobova Enesa Halilovića, Prekrasne ruševine Sava Stijepovića, Ništa nije ničije Bojana Savića Ostojića i Pod oba sunca Ognjena Spahića.

IZVOR: FB / NIN

Autor: redportal.rs

#Kontraendorfin

#Nin

#Ninova nagrada

#Ninova nagrada 2020.

#Svetislav Basara