Politika nije izlazila samo u vreme najvećih kriza

Politika su najstarije dnevne novine u Srbiji, kao i u ovom delu Evrope. Na beogradskim kioscima ove novine su se pojavile 25. januara 1904. (po novom kalendaru) u svega 2.450 primeraka.

Ove dnevne novine osnovao je Vladislav Ribnikar, u Beogradu završio Filozofski fakultet, a potom odlazi u Nemačku i Francusku dalje školovanje. Po izbijanju Prvog svetskog rata priključuje se srpskoj vojsci i gine na Sokolskim planinama na vrhu Rožanj.

U nekoliko navrata zbog ratnog stanja štampanje Politike je prekidano, ali je taj prekid trajao veoma kratko. U trenutku kada je Ribnikar podnosio prijavu vlastima o osnivanju časopisa naveo je da će Politika biti politički i nezavisan medij.

Prvi broj Politike iz 1904.

Foto: Wikipedia.org/wikipedia

Za Politiku su pisali najeminentiji kulturni stvaraoci, među kojima su: Miloš Crnjanski, Branko Ćopić, Jovan Dučič, Branislav Nušić, Desanka Maksimović, Isidora Sekulić, Rastko Petrović, Stevan Sremac. Takođe, za Politiku su tekstove pisali i Vinston Čerčil i Tomas Man, Tin Ujević kao i nobelovac Ivo Andrić.

Najveći tiraž u svojoj istoriji ovaj dnevni list zabeležio je 25. decembra 1973. sa neverovatnih 634.000 primeraka.

Kao i svaki medij i Politika je napravila svoja specijalizovana izdanja za čitaoce različitih dobi i interesovanja. Tako se danas pod uređivačkom palicom ljudi iz Politike nalaze i časopisi: Politikin zabavnik namenjen deci, Ilustrovana Politika, Sportski žurnal, Politika Bazar, Viva, Svet kompjutera.

Danas, u savremenom svetu se donekle menja uloga dnevnih novina, brzina dobijanja informacija radi ekskluzivu, ali Politika i dalje zadržava svoj stil odmeravanja šta je važno, a šta ne. Takođe, čelnici iz Politike prate moderne trendove ali se trude da svojim čitaocima pruže provereniju infromaciju uz ozbiljnu analizu događaja zasnovanu na proverenim činjenicama.

Autor: redportal.rs

#Politika

#ROĐENDAN

#dnevne novine

#novine

#osnivanuje

#ribnikar