UPOZNAJTE DRAGANA ĐURIĆA, koji već dugi niz godina stoji na ćošku Knez Mihailove ulice i svira frulaške pesme 😎

Kada sledeći put krenete u šetnju Knez MihaIlovom ulicom, obratite pažnju na zvuke koje čujete dok hodate... Šta čujete?

Mnogo zvukova, melodija i muzike, je l' da? Da li nekada zastanete pored svirača? Da li poslušate pesme koje sviraju? Pitate li se koja je njihova životna priča i zašto su tu tokom hladnih zimskih dana?

Mnogi od uličnih svirača sviraju muziku naših predaka. Svojim uličnim performansima predstavljaju kulturu naše zemlje. Tako je i ekipa Red portala naišla na zanimljivog svirača pod imenom Dragan Đurić, koji već dugi niz godina stoji na ćošku Knez Mihailove ulice i svira frulaške pesme. 🎶🎤🎵🎙🎧

Ono što je posebno skrenulo pažnju našoj redakciji jeste činjenica da Dragan voli da kroz muziku i melodije naše zemlje neguje kulturu i pokuša barem na ovaj način da prenese ljubav prema njoj mlađim generacijama.

Ja sam Dragan Đurić. Ova srpska muzika je najlepša muzika na svetu, posebno za nas Srbe, zato što je to muzika naših očeva, naših baka, naših pradedova. Ona je u našoj krvi, tako da mislim da ne treba to zapuštati, da treba negovati, održavati. Dokle god mi postojimo, postojaće i ta muzika.

Foto: Printscreen YouTube

Hteli smo prvo da Vas pitamo odakle ste?

Iz Beograda. Trenutno živim u Beogradu.

Otkud ljubav za uličnim sviranjem?

Ljubav prema muzici počinje od najmlađih dana, od 6-7. godine. I pravo da vam kažem, zbog finansija. 😏 Ovde sviram već 15 godina. Video sam tada su pre mene bili neki svirači, koji su svirali i relativno dobro zarađivali. Bilo je više nego sada, pa rekoh da se oprobam i ja. Tako sam malo-pomalo ostao i do današnjeg dana. 😎

A da li svirate još neki instrument?

Pa ne sviram, orijentisao sam se na jedan instrument. Ko svira više instrumenata bude: puno babica, kilavo dete, tako da...

A imate li neke svoje CD-ove?

Snimio sam negde oko 50 CD-ova, tako da ih poklanjam ili prodajem. Takođe i ove frule.

Da li ste Vi pisali sve pesme ili imate nekog pomoćnika, kako to ide?

Pa to je duga priča. Uglavnom, sve su to moji CD-ovi, na kojima ja sviram i mnogi drugi beogradski frulaši, i to najpoznatiji, i beogradski i frulaši Srbije. Nisam samo ja na tim CD-ovima, nego mnogi frulaši poznati širom Srbije, a hvala Bogu ima dosta dobrih frulaša. 🥰

Dolazite li ovde često, svaki dan?

Pa sad je ova korona i hladno vreme, tako da ne dolazim svaki dan. Inače, kad je lepše vreme, sviram skoro svakoga dana, ali ne u Knez Mihailovoj, nego biram razne druge lokacije. Imam oko 20 lokacija gde se može svirati.

Gde se najlepše osećate kada svirate?

Zemunski kej kada je leto, zatim Ada Ciganlija, plato Vračara, Bezistan itd. Menjam lokacije, onda idem van Beograda, recimo Stara Pazova, Inđija, Sremska Mitrovica, Ruma, Novi Sad. Sutra idem u Novi Sad da sviram. Oni me, takođe, dobro poznaju kao starog uličnog svirača.

Imate li dosta prijatelja koji su frulaši?

Uglavnom sve ih poznajem. Imali smo neki svoj orkestar. I sada imamo svoj orkestar, koji nije trenutno zbog ove situacije aktivan. Ali kada bude vreme, aktiviraće se.

Imate li neku poruku za 2021? Šta poručujete ljudima?

Ljudima želim da se bore, da budu optimisti pošto se kroz borbu realizuju naši ciljevi. Inače, od nekog kukanja ili zapomaganja nema nikakve koristi. Jedino akcijom i zajedničkom aktivnošću može nešto da se postigne. To je moja poruka. Ceo život mi je bio borba, neprekidna borba. I život je sam borba, tako da nema drugog nego da se borimo i izborimo koliko možemo i kako bude. 💪💪💪

Da li ste preneli to na neku od mlađih generacija? Da li ste učili nekog da svira?

Učio sam, ali ja sam imao ljude koji su bili profesionalci, zaduženi za to, tako da su oni to radili, onda nisam hteo da se petljam tamo gde nisam 100% bolji.

IZVOR: YT / Redportal RS

Autor: redportal.rs

#Ljudi govore

#Muzika

#intervju