Guslar Jugoslav Grbović bavi se sviranjem i izradom gusala

Iako gusle predstavljaju istorijski narodni instrument više naroda na području Zapadnog Balkana, Srbija je 2 godine prikupljala dokumentaciju i uspela u nameri da pevanje uz gusle postane deo nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije i upisano na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

U Čačku postoji bogata tradicija izrade i sviranja gusala, a jedan od čuvara ove kulturne dragocenosti je i Jugoslav Grbović.

Istakao se kao dobar organizator mnogih guslarskih priredbi, a najzaslužniji je za održavanje 9. guslarskog festivala 2001. godine u Čačku. Jugoslav je poznatiji kao graditelj gusala, nego kao guslar. Jedan je od prvih iz mlađe generacije koji počeo sa izradom gusala, osim gusala, bavi se izradom ikona i sklupturama u drvetu. Jugoslav, od milošte Jugo, svu svoju kreativnost posvetio je drvetu i to javorovom, nesebično je i drugima prenosio svoje znanje, a i od drugih primao kritike. Tako da je danas izrastao u vrsnog graditelja gusala.

IZVOR: FB / Jugoslav Grbovic

- Vrlo je teško svirati ovaj instrument. Bio je skoro kod mene jedan virtuoz na violini. Momak zaista svira maestralno, ali kada je uzeo gusle nije mogao da se sastavi - kaže guslar Jugoslav Grbović.

- Kod nas se još uvek veoma dobro čuva ova tradicija. Imamo udruženje Tanasko Rajić u kojem se okupljaju i mladi, a organizovano je i nekoliko radionica za decu, koje su takođe bile posećene. Osim u ovom delu Srbije, guslara ima i u Vojvodini, u delovima koje naseljavaju Krajišnici - ističe etnolog narodnog muzeja u Čačku, Snežana Šaponjić Ašanin.

IZVOR: FB / Jugoslav Grbović

Autor: redportal.rs

#Jugoslav Grbović

#Tradicija

#gusle

#Čačak