PCR bio negativan pri povratku u zemlju!

Britanski soj koronavirusa otkriven je kod žene iz Novog Sada koja je doputovala iz Londona, a kojoj je PCR test urađen krajem decembra, otkrila je prof. dr Aleksandra Knežević s Medicinskog fakuleteta u Beogradu, koja je jedan od glavnih istraživača u studiji za molekularnu karakterizaciju SARS-Cov2 virusa u Srbiji.

- Reč je o uzorku pacijentkinje iz Novog Sada kojoj je PCR test na COVID-19 urađen krajem decembra na Torlaku. Prema kriterijumima studije u okviru koje se radi sekvenciranje sojeva SARS-CoV-2 virusa na Institutu za mikrobiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu i Veterinsarkom specijalističkom institutu Kraljevo, ovaj uzorak je odabran i u njemu je dokazano prisustvo britanskog soja - rekla je dr Knežević za Kurir.

Ona je dodala da su detaljniji podaci deo epidemiološkog nadzora koji se mogu dobiti od nadležnog Zavoda za javno zdravlje.

- Ona je imala lakše simptome, njen suprug je imao teže, obostranu upalu pluća - saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući na TV Prva.

Autor: redportal.rs

#London

#novi soj

#pcr

#simptomi