Bruno Tarijer, snimatelj i dizajner zvuka i direktor fotografije Mišel Amatje, obojica iz Francuke, složili su se da je ovakvo izdanje Kustendorfa na neki način ukidanje slobode.

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf osnivača Emira Kusturice, počeo je sinoć na Mećavniku i trajaće do 25. januara onlajn, a moći će da se prati preko digitalne platforme na veb adresi kustendorf.online.

Festival su zvanično otvorili Kusturica i potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Srbije Maja Gojković. Prikazan je rođendanski omaž glumici Fej Danavej i dokumentarni film Junaci našeg vremena, u režiji Kusturice.

Foto: Printscreen Tanjug

Maja Gojković napomninje da Mokra Gora i Mećavnik svakog januara postaju filmski centar Evrope i sveta, jer je Kustendorf festival koji slavi film i umetnost u svojim najčistijim oblicima lišenim komecijalizacije i surovih pravila tržišta. - Nažalost, festival je kao i većina kulturnih sadržaja u prethodnih godinu dana morao da se prilagodi novim oblicima komunikacije sa publikom. Verujem da će bez obzira na okolnosti festival svojim bogatim i raznovrsnim sadržajem opravdati epitet manifestacije koju publika prati prvenstveno iz ljubavi premna filmu - kazala je Gojković.

Foto: Printscreen Tanjug

- Festival na maštovit način podstiče talente iz Srbiji i regiona, i celog sveta da postanu filmski stvaraoci koji će ostaviti dubok trag u sedmoj umetnosti kao što su to učinili osnivač festivala Emir Kusturica, ili gosti prethodnih izdanja Kustendorfa, kao što su Džoni Dep, Džim Džarmuš, Paolo Sorentino - kazala je Gojković.

Takmičarski program će se sastojati od 22 kratkometražna filma domaćih i stranih autora.

Kao specijalni užitak za sve ljubitelje 7. umetnosti, biće prikazani razgovori osnivača festivala Kusturice sa svim učesnicima ovogodišnjeg festivala, autorima čiji se filmovi prikazuju u okviru takmičarskog i programa Savremene tendencije, gde spada i ruski režiser Končalovski, dobitnik specijalne nagrade žirija Venecijanskog filmskog festivala.

Autor: Tanjug/redportal.rs

#Festival

#Kustendorf

#Maja Gojković

#kusturica

#onlajn