Rešenja se naziru!

Onlajn tribina pod nazivom Položaj pozorišnih umetnika u doba korone i potencijalna rešenja biće održana 27. januara u 20 satipreko Zoom aplikacije, u organizaciji kulturne platforme PlayBox iz Beograda.

Učesnici tribine su upravnik Teatra Vuk i glumac Svetislav Bule Goncić, profesor sa FMK Goran Tomka, direktorka marketinga pozorišta Boško Buha Ivana Dedić, autor projekta remedijacije pozorišta PlayBox Ivan Janković i advokat Dušan Miletić.

Govornici tog panela baviće se, kako i sam naslov kaže – problemima i potencijalnim rešenjima koja će pozorište vratiti gledaocima, a posao umetnicima i samom teatru.

Pozorišta se suočavaju sa ogromnim gubicima, kao i sami glumci, dok je prelazak u onlajn okvire tek potencijalno rešenje.

Ipak, na tom putu stoje mnogi pravni problemi, posebno sa autorskim pravima. O svemu tome i o drugim temama govoriće navedeni učesnici tribine, gde će na samom kraju i publika imati prilike da postavlja pitanja sagovornicima.

- Ovo je jedinstvena prilika da se kao pozorišni stvaraoci i ljubitelji pozorišta sastanemo u virtuelnom prostoru i započnemo tradiciju ovakvih susreta u budućnosti - izjavio je organizator tribine i autor projekta PlayBox Ivan Janković, trenutno na master studijama Fakulteta za medije i komunikacije.

On navodi da će učesnici tribine imati priliku da otvoreno razgovaraju o izazovima sa kojima se sreću pozorišni umetnici u doba pandemije, predlože kreativna rešenja i ukažu na brojne mogućnosti koje sa sobom nose nove saradnje.

- Trudićemo se da maksimalno iskoristimo ograničeno vreme naših gledalaca, da ukažemo na neke od načina na koje je publici moguće pružiti nezaboravno iskustvo uživanja u omiljenim predstavama posredstvom novih medija - zaključio je Janković.

PlayBox je platforma za dostupnost teatra u online svetu, koja ima cilj da omogući publici pristup predstavama različitih pozorišta iz čitave Srbije, bez obzira na to gde se nalaze.

Autor: Tanjug/redportal.rs

#onlajn

#pozorište

#problemi

#rešenje

#tribina

#umetnici