Asteci i konkvistadori ⚔

Tokom španskog osvajanja Meksika interakcije između Asteka i Evropljana su se često svodile na neverovatna zverstva. Sada su arheolozi otkrili još jedan deo dokaza koji dočarava čitav period pada Astečke imperije.

Početkom 1521. godine Asteci su uhvatili i svirepo pobili i potom pojeli karavan Španaca i njihovih saveznika. Španci im nisu ostali dužni, odgovorili su sveopštim masakrom astečkih žena i dece.

Istraživači u Nacionalnom institutu za antropologiju i istoriju Meksika dugo su posredno imali ukaze na kanibalizam koji se dogodio u gradu Zultepek Tekoakue 1520. godine. Ipak i samo ime Tekoakue znači na astečkom nahuatl jeziku "mesto gde su ih pojeli". Ali najnovija otkrića bacaju novo svetlo na prethodno nepoznate detalje događaja.

Španski konkvistador Hernan Kortez stigao je na poluostrvo Jukatan 1519. godine, sa 11 brodova, 16 konja i oko 600 ljudi. U tom periodu Astečka imperija je bila u dubokoj krizi. Kortez je uspeo da stupi u savez sa najvećim suparnikom Asteka, narodom Tlakskala, kao i sa mnogim drugim domorodačkim narodima koji su želeli da se oslobode astečkog jarma.

Konvoj koji je napadnut u Teokoaku je bio odaslat od strane guvernera Kube Dijega Velaskeza de Kuelara, koji je želeo da zaustavi Korteza jer je otišao u ekspediciju mimo njegove volje. Konvoj je činilo: 50 žena, 10 dece, 45 vojnika i još 350 saveznika Španaca. Nakon što su ih zarobili, bili su izloženi neverovatnoj torturi i žrtvovanju bogovima u trajanju od 8 meseci. Tokom tog vremena, prema nalazima arheologa, grad je narastao na preko 5.000 stanovnika, jer su čak i Asteci iz glavnog grada Tenohtitalana došli da bi učestvovali u morbidnoj manifestaciji.

Ostaci rituala pokazuju da su odsečene glave, i žena i muškaraca, bile okačene na šiljkove na kulama. Analiza kostiju je takođe pokazala da je mnogo žena bilo trudno... Pronađeno je i telo žene koje bilo uzduž presečeno napola i ostavljeno pored tela deteta od 3 godine, kome su svi udovi i glava iščupani.

Asteci su smatrali ljudsko žrtvovanje kao način obnove zemaljskog i nebeskog reda i kao zalog za osiguranje života svoje civilizacije.

Prema nalazima, čini se da su stanovnici grada bili svesni toga da Kortez dolazi u osvetu. Sve kosti žrtava su, čini se, bile sakrivene i zakopane u bunare (mnoge od njih izrezbarene u trofeje) dok je zid oko grada ojačan. Ali to nije bilo dovoljno protiv konkvistadora koji su, nakon što su se probili u grad, počeli da ubijaju sve pred sobom.

Neki od astečkih ratnika su uspeli da pobegnu, ali žene i deca nisu bili te sreće - oni su činili skoro sve žrtve. Najupečatljiviji dokazi su nalazi skeleta žena koje su (prema poziciji tela i načinu smrti) umrle štiteći svoju decu od 5 i 6 godina, koje su Španci ubijali pred njima.

Ostaci tela pokazuju naknadna sakaćenja nakon smrti. Španci su temeljno porušili sve hramove i oskrnavili sve statue, ritualno im odsecajući glave. Nakon što su završili, Kortez je naredio Špancima da unište mesto, koje je spaljeno do temelja.

pročitajte još

Astečka ĆELE-KULA 💀

Autor: Livia Gershon / redportal.rs

#Asteci

#Kanibalizam

#Konkvistadori

#Masakr

#Meksiko

#osveta

#Španci