Po njegovoj komandi su streljani čuvari i časne sestre koje su ustašama pomagale u vođenju dečijeg logora Jastrebarsko.

General-potpukovnik Nikola Vidović rođen je 28. marta 1917. u Stipanu kod Vrginmosta. Po struci je bio bravar i radio je kao pomoćnik sve dok nije otišao u vojsku, a potom ostaje u Srbiji, u Vojno-tehičkom zavodu u Kragujevcu sve do izbijanja rata 1941. Nakon sloma Kraljevine i stvaranja NDH vraća se na Kordun gde se pridružuje borcima NOB-a.

Zbog svoje visprenosti Nikola ubrzo postaje komandant čete, a potom i komandir Četvrtog bataljona Prvog kordunaškog partizanskog odreda.

Pre prve velike akcije, Nikola je iza sebe imao jedno ranjavanje jer jer unio jednog ustašu. Zatim u decembru 1941. spasava 15.000 srpskih civila da ne padnu u ruke ustašama prebacujuću ih na Petrovu goru.

Nije dugo prošlo, Nikola sa svojim drugovima napada zloglasni logor Jastrebarsko 26. avgusta 1942. u kojem je bilo zatočeno i mučeno na najgore moguće načine više od 700 srpske dece.

Dečiji logor je oslobođen, a po njegovoj komandi su streljani i čuvari i časne sestre koje su ustašama pomagale u vođenju dečijeg logora.

Na kraju rata Nikola je postao nosilac je Partizanske spomenice 1941. i drugih jugoslovenskih odlikovanja, a Ordenom narodnog heroja odlikovan je 20. decembra 1951.

Umro je 15. juna 2000. i sahranjen je u Aleji narodnih heroja na Novom groblju u Beogradu.

IZVOR: YT / KCNS

Autor: Redportal.rs