Zaštitnik Saborne crkve, prvi je od sedam arhangela, pobedio je Lucifera.

Danas Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju Svetog Arhangela Mihaila u narodu poznatijeg kao Aranđelovdan.

Arhangela Mihaila Jevreji doživljavaju kao zaštitnika Izraela i sinagoge. Hrišćanstvo ga smatra zaštitnikom Saborne crkve i prvim od sedam arhanđela, kao i pobednika Lucifera i Satane. On se smatra čuvarem vere pravoslavne i borcem protiv jeresi.

Uvek se javljao na mestima na kojima se javljala i Bogorodica, i predstavljen je kako u svojoj desnoj ruci drži koplje koplje kojim popire Lucifera, a u levoj palmovu grančicu.

Arhangel Mihailo je zaštitnik loze Nemanjića. Manastir Svetih arhangela kod Prizrena, u kojima je monahovao, posvećeni su Svetim Arhangelima Mihailu i Gavrilu.

Narodno verovanje kaže da se prema vremenskim uslovima na ovaj dan može odrediti kakva će biti godina. Kaže se kakvo je vreme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cele zime i proleća! U nekim krajevima Srbije, ovaj anđeo se slavi i kao zaštitnik stočara jer se veruje da samo on može oterati vukove.

Kaže se da i Arhangel Mihailo nekad luta svetom obučen u prosjaka da izgrdi nevernike i pomogne nevoljnicima pa zato na njegov dan nikako ne treba siromašne i prosjake oterati s kućnog praga jer možda je baš to Arhangel Mihailo prerušen u jednog od njih.

IZVOR: YT / Тв Храм

Autor: Redoportal.rs

#Arhangel Mihailo

#praznik

#svetac