Po kalendaru koji je Å”tampao na Cetinju Ivan Crnojević nigde se ne pominje Miholjdan već isključivo Sveti Kirijak OÅ”telnik.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju praznik Svetog Kirijaka OÅ”telnika u narodu poznatiji kao Miholjdan.

Sveti Kirijak OÅ”telnik rođen je 448. u Korintu u porodici Jovana i Evdokije. Kada je napunio 18 godina otiÅ”ao je u manastir Svetog Jevtimija u kom se zamonaÅ”io. Po predanju bio je snažan čak i u dubokoj starosti.

Borio se svim silama protiv jeretika istučići pravoslavlje kao jedinu pravu veru. Svetei Kirijak se borio posebno protiv origenizma koje je na 5. Vaseljenskom saboru označeno kao jeres po želji imperatora Justinijana.

Godinama se posvećivao aksetizmu, nekada je čak jeo i zemlju. Umro je u 109. godini u manastiru Svetog Haritona 557. Po kalendaru koji je Å”tampao na Cetinju Ivan Crnojević nigde se ne pominje Miholjdan već isključivo Sveti Kirijak OÅ”telnik.

U srpskom narodu ima nekoliko verovanja vezanih za ovaj praznik. Po narodnom verovanju ne treba obavljati kućne poslove, usisavati, spremati več samo one spoljne poslove koji ne mogu da čekaju zimu.

Miholjsko ljeto je za meteoroloÅ”ki fenomen, taj dan bude uvek topao, a vremenski uslovi su karakteristični za period leta. Period miholjskog leta označava produžetak toplih dana i nakon Miholjdana. 

U subotu pre Miholjdana se obeležavaju miholjske zaduÅ”nice pa vernici posećuju grobove najmilijih.

IZVOR: YT / Udarne Vesti Balkana 

Autor: Redportal.rs