Nervoza na tržištu je pomalo neopravdana.

Akcije kompanije Alphabet su u ponedeljak pale za čak 4% nakon vesti da bi Microsoft Bing pretraživač, koji je skoro dobio pomoć u vidu veštačke inteligencije, mogao da zameni Gugl kao podrazumevani endžin za pretragu na Samsung uređajima. 

Međutim, čini se da je nervoza na tržištu pomalo neopravdana, jer kako stvari trenutno stoje, Samsung ne može tako lako da izbaci Gugl, barem ne na tržištima kao što je SAD.

Kako je istakao Andreas Prošovski na Tviteru, svi Android OEM-ovi, uključujući Samsung, moraju da potpišu Ugovor o distribuciji mobilnih aplikacija (MADA) ako žele da imaju Gugl Plej prodavnicu i druge Gugl aplikacije na svojim telefonima.

Ovaj sporazum ima specifična pravila koje OEM-ovi moraju da poštuju. Jedno od tih pravila zahteva od proizvođača Android telefona da Gugl pretraga bude podrazumevani pretraživač, prenosi Benchmark.rs.

Gugl je promenio MADA pravila u Evropi još 2018. godine nakon što je dobio kaznu od 4,3 milijardi evra zbog monopolskog ponašanja.

Čak i ako Samsung ne može da se prebaci na Bing kao podrazumevani pretraživač na svojim telefonima svuda u svetu, pretnja Gugl dominaciji u pretrazi i dalje postoji. Gugl bi bukvalno morao da plati Android proizvođačima da zadrže Gugl pretragu u zemljama koje imaju sopstvene verzije MADA sporazuma.

Autor: Telegraf.rs