SPOMENKO: Dok moja noga ne kroči na Maglaj, ja ne idem odavde!

Najmlađi borac Vojske Republike Srpske, Spomenko Gostić rođen je 15. avgusta 1978. u Doboju. Spomenkova majka Milena je umrla na početku rata, a baku sa kojom je živeo pogdila je granata.

Dečak ostaje sam i priključuje se vojsci Republike Srpske koja ga je nekoliko puta odbijala jer je bio mlad da bi bio na frontu, međutim, njegova želja je bila velika i na kraju su ga prihvatili.

Njegova uloga je po borcima Vojske Republike Srpske bila velika, sa konjskog zapregom prevozio je hranu u nepistupačna mesta, a kada je trebalo i ranjene saoborce.

Spomenku je bilo nuđeno da ode sa ratišta i da nastavi da ide u školu jer su se brojne porodice ponudile da dečaku pruže bolju budućnost i da ga usvoje. Takva jedna ponuda je došla čak iz Francuske, međutim, Spomenko je to odbio rekavši:

- Dok moja noga ne kroči na Maglaj, ja ne idem odavde!

Mali Obilić kako su ga zvali vojnici je 2 puta ranjen, čak i te rane od gelera ga nisu sprečile da ostane i pomogne koliko god može:

-  Imamo mnoge slučajeve gde je bilo teško, ali se sve opet nekako izdrži. Imao sam slučajeve da se nagazio na minu, naišao sam i odbila je prvi točak. Ovo mi je druga rana, mene je bacila detonacija i tu me je geler okrznuo, ali opet se sve savlada.

- Tukli su me mecima, ali i to sam izdržao. Kažem da mi ovde dobro i fino, sarađujem sa vojskom, hranim se sa vojskom, spavam... Nemam oca, nemam majke, ostao sam samo sa babom, ali je ona poginula baš kod ove kuće tu.

U martu 1993. u granatiranju položaja srpske vojske, 5 vojnika je poginulo, a Gostić je teško ranjen. Umro je 20. marta 1993. u Jovićima na Ozrenu, a sahranjen je sa stradalim saborcima na seoskom groblju u Gornjem Ulišnjaku.

Nakon završetka rata Jovići su pripali Federaciji Bosne i Hercegovine, a selo Bočinja, nadomak Jovića ubrzo je postalo duhovno i političko uporište radikalnih islamista,  vehabija. Njegovi bivši saborci traže izmještanje posmrtnih ostataka Spomenka Gostića na teritoriju Srpske. 

Podignut mu je spomen-kip 2021. u porti manastira Svetog Nikole u Petrovu. Odlikovan je Medaljom zasluga za narod.

IZVOR: YT / Црвене Беретке

Autor: Redportal.rs