RADILA je po POSEBNIM USLOVIMA za Kraljevinu Srbiju 💖

Od osamostaljenja i proglašenja Srbije za kraljevinu razvijale su se fabrike koje su nastajale od nekoliko malih zanatskih radnji. Prva srpska privlegovana fabrika metalnih sanduka, metalne robe i livnica, gvozdenog nameštaja koja je osnovana 1888. je jedna od njih.

Ova firma je bila vlasnišvo Ranka Gođevca i Kompanije. Potreba države za specijalnim prozvidima je bila ogromna pa je i ova fabrika dobijala razne namene. Osim proizvodnje metalnih sanduka, metalne robe i gvozdenog nameštaja fabrika se bavila i popravkom raznih vrsta mašina i njenih delova kao i proizvodnjom vaga za precizno merenje.

Foto: pretraziva.rs//Beograd u slici i reči

Fabrika je radila velike poslove i za srpsku železnicu i za građenje vodovoda za Grad Beograd. U fabrici je radilo oko 100 radnika ali je firma je nakon 4 godine rada bankrotirala. Nakon Ranka Gođevca firmu preuzima Svetozar Gođevac pod čijim rukovodstvom firma menja ime u Braća Gođevac i dostiže vrhunac.

Zbog kvalitetne izrade i dobrog poslovanja od države dobija specijalne privilegije po Zakonu o potpomaganju domaće industrije iz 1873. povlasticu - na 15 godina za “fabričku izradu” raznih predmeta od lima, prvenstveno kreveta, kada, građevin-skih ukrasa, mrtvačkih sanduka, kućnog posuđa.

Braća Ranka Gođevca su kupila zemljište kod Mokrogluškog potoka i 1903. izgradili novu veliku fabriku koju su opremili novim mašinama. Prva srpska fabrika nije zaostajala za drugim evropskim fabrikama imala je parni Lokomobil, generator za električno svetlo. U tom trennutku imali su oko 200 radnika.

Preduzeće je brojalo do Prvog svetskog rata preko 350 zaposlenih, a po izbijanju rata, fabrika je srušena.

U legatu Nikole Milojevića nalaze se 2 portreta porodice Gođevac, Perside i Ranka Gođevca. Na poleđini oba crteža naslikanih crnom kredom na papiru, veličine 48x63 cm, piše Gospodin Gođevac, odnosno Gospođa Gođevac. Oba portreta su signirana „d.d. Milojević", 1889.

Foto: Ljuba Ranković

Autor: Redportal.rs