List papira koji je potpisao veliki naučnik prodat je za 882.000 dolara na kraju online aukcije

Parče papira na kome je Čarls Darvin izneo svoju poslednju odbranu teorije evolucije prodato je po rekordnoj ceni na Sotbiju.

List papira koji je potpisao veliki naučnik prodat je za 882.000 dolara na kraju online aukcije. Neki su mislili da će se postići viša cena, ali je i dalje bila mnogo veća od bilo čega što je ranije plaćeno za Darvinove materijale.

Darvin je napravio dokument 1865. za časopis slavnih. Publikacija Autographic Mirror štampala je faksimile rukopisa i potpisa poznatih ličnosti, uz njihove biografije.

Kada je urednik zamolio Darvina da doprinese, naučnik je iskoristio priliku da uzvrati onima koji sumnjaju u njegovu teoriju. U to vreme, šest godina nakon objavljivanja prvog izdanja njegovog O poreklu vrsta, standardna kritika je bila da njegova teorija ne može da objasni poreklo samog života.

Darvin je priznao da je to istina, ali da je irelevantno za njegova zapažanja o tome kako se život na Zemlji razvijao i diverzifikovao.

– Kao i kod gravitacije, njeno "jezgro" se možda ne razume, ali Njutnove jednačine svakako funkcionišu - napisao je on.

Argument je preuzet iz trećeg izdanja Darvinove knjige. Stranica sa potpisom se pojavila kao deo Sotbijeve onlajn prodaje Doba čuda. Kupac koji je kupio dokument želeo je da ostane anoniman. Prethodna najviša cena plaćena za Darvinov rukopis bila je nešto više od 400.000 funti.

Autor: redportal.rs